Svijet

Zatvorena posljednja birališta na izborima u SAD

Zatvorena su posljednja birališta na američkim međuizborima u američkoj saveznoj državi Aljasci, javlja BBC.

Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu. Republikanci su na putu da preuzmu kontrolu u Zastupničkom domom, kako stižu rezultati ključnih američkih međuizbora. Nakon su zatvorena posljednja birališta prististižu nove informacije. Navodi se da je bitka za kontrolu u Senatu vrlo je tijesna s ključnim državama Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade gdje je još ishod neizvjestan.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću. Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma koji će izgubiti.

U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva. Ondje je trenutno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska. 

U utorak se biralo  35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.

Kako smo ranije naveli ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa republikanca Herschela Walkera. Prema trenutnim rezultatima utrka za senat je izjednačena 46-46 dok su republikanci u prednosti 192-168 kada je u pitanju Zastupnički dom. Dosada je Zastupnički dom bio demokratski. Oni su imali 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. No, već i uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerovatan poraz demokrata u borbi za donji dom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare