Vijesti

Zatvoreno popularno izletište u Sarajevu iz bizarnog razloga

Sarajevska popularna destinacija za odmor u prirodi park "Šuma Prijateljstva", gradska oaza mira i čistoće, zatvorena je iz "sigurnosnih razloga".

Naime, vjetar je prouzrokovao određene probleme u ovom parku. Drveće koje je oboreno zbog vjetra i grana još nije uklonjeno iz parka.

U objavi Parka stoji da mjesec dana čekaju da Sarajevo Šume uklone stabla koja su srušena.

"Vaša sigurnost je nama bitna", stoji u objavi parka "Šume prijateljstva". Potom, sitnim slovima, optužuju KJKP Sarajevo šume:

"Mjesec dana čekamo da Sarajevo šume uklone stabla su srušena i pukla", navode u objavi.

Obavještenje na ulazu u park

Park "Šume prijateljstva" smješten je u naselju Gordon iznad Sarajeva. Otvoren je u maju 2019. godine, a sinonim je za mostove i prijateljstvo, odnosno povezanost između Bosne i Hercegovine i Turske o čemu govori i sam naziv parka.

U realizaciji projekta su učestvovali KJP Sarajevo-šume, Generalna direkcija za šumarstvo Republike Turske, Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva Federacije BiH, Općina Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, TIKA i Natron-hayat d.o.o.

Ulaz u park je slobodan. Važi za jedno od najpopularnijih izletišta za Sarajlije i posjetioce glavnog grada BiH.

Park šume prijateljstva prostire se na šest hektara. Među stablima nalazi se i nekoliko sekvoja, koje nisu tipične za bh. podneblje. Ima igrališta za djecu, restorane, prostor za dnevni odmor, amfiteatar...