Vijesti

Završen protest građana u Sarajevu: Traže smjene i vladu stručnjaka

Mirna protestna šetnja pod nazivom “Borba za život” završena je u Sarajevu. Nezadovoljni izostankom adekvatnog odgovora nakon prethodnih protesta, organizator pokret “Ženski marš-borba za život” današnjim protestima želi još jednom uputiti vlastima i svim odgovornima apel da, kako su rekli, rade svoj posao.

Od državnih i federalnih parlamentaraca zahtijevaju smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH te imenovanje novih saziva izvršne vlasti, koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

Maja Gasal Vražalica, koja se obratila uime organizatora protesta, podsjetila je da su ranije vlastima dali rok do 13. aprila da reagiraju, nabave vakcine i ispune ostale uslove, ali se, kazala je, niko nije oglasio.

Ona je također istakla da protesti nisu samo zbog vakcina, nego je riječ o protestima “za dostojanstveniji život”. Ističe da nije više bitno ko je vlast, a ko opozicija, ocjenjujući da se nijedna vlast nije bavila pandemijom.

Smatra također da u BiH kolaps zdravstvenog, obrazovnog i ekonomskog sistema nije tema o kojoj se govori, ne pronalaze se rješenja kako da se stanje popravi, “nego se govori o novim sukobima i ratovima”.

Alma Abdagić, jedna od šest organizatorica protesta, podsjetila je da su 6. aprila izašli na ulice kako bi poručili da je dosta tišine.

“Predale smo svim ministarstvima naše zahtjeve. Od 6. aprila do danas nismo dobile nijedan odgovor. Zar nije prirodno očekivati dijalog u ovakvoj situaciji? Dijaloga nema i zato smo i danas ovdje. Danas konkretno od zastupnica i zastupnika državnog i federalnog parlamenta tražimo smjene nestručnih kadrova”, pojasnila je Abdagić.

Podsjetila je da su se građani od početka pandemije pridržavali propisanih mjera.

“I očekivali smo od onih koje smo izabrali na izborima da rade svoj posao. Danas je očito da oni ne znaju i ne mogu riješiti ovu situaciju. Zbog toga tražimo smjene i da vlada stručnjaka u roku od 14 dana konačno donese neki konkretan plan rješavanja epidemiološke krize u BiH”, istakla je Abdagić.

Prisutnima se obratio i Bakir Nakaš, koji je ovom prilikom rekao da političari koji ne znaju nabaviti vakcine trebaju da se sklone, kako bi došli oni koji znaju.Povezani postovi: