Svijet

Završen prvi dio sastanka Bidena i Putina. Počeo drugi i trajat će još satima

Prvi dio razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon gotovo dva sata. Dva čelnika su napravila kratki predah prije nego što se ponovno sastanu u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA.

Američki i ruski predsjednik održavaju samit u srijedu u ženevskoj Vili Grange.

Na njezinu su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.

“Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta”, rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin. Naglasio je da je za Švicarsku čast i zadovoljstvo ugostiti samit u Ženevi, “gradu mira”.

Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden – Putin, a Ženeva ima dugu historiju raznih sastanaka na vrhu.

Prije ulaska u vilu dvojica predsjednika su se rukovala.

Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba čelnika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama. Prije toga, odvojeno će izaći pred novinare.

Prva runda razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon gotovo dva sata, izvijestila je novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Dva čelnika su nakon kratkog predaha se ponovo sastati u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA.

Bijela kuća izvijestila je kako je prvio dio sastanka Putin-Biden završen. Trajao je nešto manje od dva sata iako je bilo planirano da će trajati 1 sati i 20 minuta. Drugi dio sastanka je već započeo.

Jedna od prvih stvari koju svi zamjećuju na takvim sastavima je rukovanje dvojice vođa. Biden je prvi ponudio ruku Putinu te napravio korak prema njemu. Tada su se pogledali. Nakon toga je Putin pogledao prema kamerama. Biden je tada rukom gestikulirao da krenu prema unutrašnjosti vile, piše BBC.

“Gospodine predsjedniče, želim vam zahvaliti na inicijativi da se sastanemo danas”, rekao je Putin, sjedeći pokraj Bidena, uz ministre vanjskih poslova obiju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena. Biden je rekao da će s Putinom pokušati odrediti područja suradnje i zajedničkih interesa.

“Uvijek je bolje sastati se licem u lice”, rekao je Biden.

Susret je praćen velikim očekivanjima, piše agencija dpa, dok BBC navodi da “resetiranja” odnosa vjerovatno neće biti. Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba predsjednika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama. Prije toga, odvojeno će se pojaviti pred novinarima.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prve višednevne posjete Evropi u svojstvu američkog predsjednika, tokom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima grupe G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Evropske unije.

“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo sarađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti “crvene linije” koje se ne mogu prijeći.

“Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno. Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije”, naglasio je Peskov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare