Delegacije SNSD-a i HDZ-a predvodit će Milorad Dodik i Dragan Čović
Politika

Završen sastanak Čovića i Dodika: Naše partnerstvo nema alternativu. SNSD neće bez HDZ-a, ali ni HDZ bez SNSD-a

U Mostaru danas je održan sastanak Milorada Dodika, lidera SNSD-a i Dragana Čovića, lidera HDZ-a. Nakon održanog sastanka obratili su se na konferenciji za medije. Odmah na početku su rekli da njihovo partnerstvo nema alternativu. Dodali su kako SNSD neće bez HDZ-a, ali ni HDZ bez SNSD-a.

Stranke iz Federacije

Prvi medijima se obratio Dragan Čović. Kazao je su uz prijateljski razgovor sagledali trenutnu političku situaciju u BiH.

“Očekujemo puno izazova u narednom periodu. Dodiku sam kazao o čemu sam razgovarao sa drugim strankama. I šta smo otprilike dogovorili sa strankama iz Federacije. Govorio sam o programskim načelima i kada bi se sve trebalo okončati”, kazao je Čović.

Dodao je kako će se na razini Federacije do kraja godine imati vlada.

“Želimo do kraja gdje može HDZ imati vlade i sve što je nužno napraviti. U Federaciji imamo istu strukturu ministara. Ovo je najkraće. Činimo se da smo tu razinu partnerstva morali primjeniti. Atmosfera je bila pozitivna, afirmativna i nastojat ću da držimo korektan odnos na svim nivoima”, kazao je Čović.

Šta kaže Dodik?

Potom je Milorad Dodik kazao kako imaju dobru i važnu saradnju godinama unazad.

“HDZ i SNSD sad se javljaju kao rješenje uspostavljanja brzog sistema nakon izbora. HDZ i SNSD potvrđuju partnerestvo. Naša saradnja može biti primjer. Naravno da imamo razlike u razmišljanju, kao što je ulazak u NATO. Mada, mi na tome ne insistiramo. Mi ćemo poučeni politikom iz prošlosti, pokušati da deblokiramo mnoge projekte. Svjesni da će biti problema, ali mi ćemo insistirati na tome. Imamo dogovor sa HDZ-om da niko nikom ne smeta. Ako Bošnjaci to razumiju, onda smo mnogo problema riješili.”, kazao je Dodik.

Smatra da se u politika koje su provodili ništa neće promijeniti.

“Poštovat ćemo Ustav. SNSD I HDZ su privrženi poštivanju Ustava. To je vrlina. Nastavit ćemo politikom koja prepoznatljiva. Ne želimo destrukciju, ali nismo spremni ni na odustajanje naših politika. Sada treba da se sastavi Predstavnički dom. Sve je to završeno, pitanje je samo kordinacije. SNSD i HDZ će razgovarati sa svima ravnoprovno, nikome ni je nista zatvoreno ali ni otvoreno. Ovo nije posebna vijest, što smo dogovorili da nastavimo dalje”, kazao je Dodik.

Koga priželjkuju?

Potom su uslijedila pitanja novinara. Na pitanje novinara koga priželjkuju kao partnera SDA ili ‘Osmorku’, Čović je kazao:

“Razgovori su vođeni sa svim strankama, nema izuzeća. Osim DF-a. Sa svima se razgovaralo. Izborni rezultat nam je takav da moramo razgovarati sa svima. Proces smo priveli kraju sa strankama koje do sada djelemično bile u vlasti. Mislim da smo zajednički program i načela usaglasili. U idućoj sedmici to možemo prezentirati javnosti. Nama je to prevažno. Ne želimo da uđemo u neki koncept da bi dijelili fotelje. Uvjeren sam da ćemo to imati usaglašeno, a onda bi se napravio naredni korak. Nije bilo izbjegavanja bilo koga, kada govorimo o Federaciji, pa ni SDA. Kada je riječ o RS, mi smo se čuli. Ovo je službeni sastanak da potvrdimo partnerstvo. Slagalica u FBiH je malo složenija nego u RS. Posao ide u dobrom smjeru”, kazao je Čović.

Dodik je dodao kako SNSD i HDZ u posljednih 10 godina nisu imali konflikt.

“Nismo razgovarali o kadrovskim rješenjima”, kazao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare