Vijesti

Završen sastanak SDA, HDZ-a i SNSD-a sa predstavnicima MMF-a: Postignut dogovor, deblokirano 330 miliona eura

Na tek završenom sastanku lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA Dragana Čovića Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića s dužnosnicima EU i MMF-a postignut je dogovor čime je deblokriano je 330 miliona eura od MMF-a za BiH.

Dogovorena je raspodjela kreditnih sredstava MMF tako što će Federaciji Bosne i Hercegovine pripasti 62 posto, a 38 posto ide Republici Srpskoj. Oba entiteta će dati po pola procenta Brčko distriktu.

“Demokratske vlasti moraju funkcionirati drugačije u vrijeme kriza, postoji velika potreba za boljim koordinacijom, povjerenjem i transparentnosti. Novo koordinaciono tijelo za ekonomsku reakciju treba da nam pomogne da se djeluje brže i efektnije”, kazao je nakon sastanka američki ambasador u BiH Eric Nelson, iskazavši zadovoljstvo što je bio na sastanku na kojem je postignut dogovor.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je da su ovo vanredna vremena koja zahtijevaju vanredna rješenja.

“Lideri su postigli saglasnost o aranžmanu sa MMF-om, ali i o sredstvima koja bi BiH trebala uplatiti EU. Postignuta je i saglasnost o uspostavljanju kooridinacionog tijela sa fokusom na rad u socioekonomskom dijelu”, rekao je Sattler.

HDZ je jučer blokirao kreditni aranžman s MMF-om vrijedan 330 miliona eura. Naime, ministri finansija FBiH i BiH, Jelka Miličević i Vjekoslav Bevanda, nisu potpisali pismo namjere.

Prije sastanka predsjednik HDZ-a, Dragan Čović je izrazio nadu kako će jutrošnji sastanak u Sarajevu “otkloniti nesporazume oko aranžmana s MMF-om i zaustaviti medijsko dezinfomiranje od strane dužnosnika Stranke demokratske akcije”.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare