Vijesti

Završen sastanak tužiteljica BiH i Srbije u Beogradu: Predlaže se da se slučaj ‘Vranj’ prepusti bh. pravosuđu

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije, održan je sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa saradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“Na temelju propisa kojima se regulira regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE  Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo: Bit će kupljenje dodatne količine gasa, Toplane će imati normalno snabdijevanje

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se žurno postupanje Višeg suda u Beogradu”, navodi se u saopćenju.

Kako navode, ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

U saopćenju navode da je na sastanku razgovarano i o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužiteljstva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

“Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. septembra 2021. godine”, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE  EUFOR poslao fotke: U BiH stigle dodatne snage i oklopni transporteri


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare