Region

Završen sastanak u Ohridu. Hoće li Vučić potpisati?

Sastanak na kojem su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti završen je i očekuje se obraćanje učesnika dijaloga u makedonskom Ohridu.

Javnosti će se najprije, kako je rečeno portalu Nova.rs, obratiti predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

Iako su međunarodni posrednici tvrdili da u Ohridu ništa neće biti potpisivano, kosovski mediji prenose da će Kurti insisitirati na potpisivanju sporazuma.

„Nezvanično, od ljudi koji su bliski kosovskoj delegaciji, saznaje se, i ima potvrdu da je Kosovo na sastancima išlo sa idejom da iznese svoju spremnost, da ne kažem insistiranje, da se danas potpiše sporazum.

Ovo je taktički potez imajući u vidu oklijevanje, odnosno protivljenje predsjednika Srbije Vučića da potpiše tako nešto“, piše portal gazetablic.com.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar takošer je izjavio da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije, piše RSE.

Podjsrimo, Evropska unija je uoči sastanka najavila da očekuje napredak u dogovorima o provedbi evropskog sporazuma Srbije i Kosova.

Francusko-njemački plan je u međuvremenu EU preuzela kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Plan od početka snažno podupiru i Sjedinjene Američke Države.

Zvaničnici Unije i SAD pokušali su ove sedmice pogurati dvije strane da se približe zajedničkom rješenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare