Region

Završene blokade u Srbiji. U Beogradu izbila tuča

BEOGRAD, 11. prosinca (FENA) – Sudionici današnjih prosvjeda, koji su se okupili na poziv Ekološkog ustanka, poslije sat vremena završili su blokadu autoputa kod mosta Gazela u Beogradu, ali su se onda na autoputu pojavile osobe koje sebe zovu predstavnicima narodnih patrola i ponovo blokirale promet.

Došlo je i do incidenta, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz grupu od 20-ak osoba i udario jednu osobu. Okupljeni su sutirali automobil, udarali transparentima po njemu i slomili stakla, a poslije pustili vozilo da prođe.

Oni su blokirali autoput kod mosta Gazela u smijeru ka Štark areni, a poslije 15 minuta sklonili su sa ulice.

Promet je pušten, javlja Tanjug.

Prethodno su demonstranti, koji su se okupili na poziv Ekološkog ustanka, blokirali danas na sat vremena autoput kod mosta Gazela u Beogradu u oba pravca.

Blokirano je bilo i više putnih pravaca u drugim gradovima Srbije.

Na ulicama u gradovima Srbije bio je manji broj građana nego prethodne subote i u većini gradova u Srbiji prosvjed je protekao mirno i bez incidenata.

U Beogradu se nešto prije 15 sati završila blokada autoputa, koju je organizirao Ekološki ustanak, i promet je pušten.

I u Šapcu su građani, koji su blokirali saobraćaj s obje strane mosta, počeli su se razilaziti nakon mirnog prosvjeda.

U Čačku je završen prosvjed bez incidenata, tijekom kojeg su predstavnici nekoliko ekoloških organizacija, građanskih inicijativa i građani blokirali Ibarsku magistralu u Preljini.

U Novom Sadu građani su blokirali kružni tok na raskrsnici Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.

Prosvjed je protekao mirno također i u Kragujevcu, Valjevu, Nišu, Užicu, Leskovcu, Somboru i Subotici.

Ekološki ustanak je preuzeo organizaciju blokade puteva nakon što se pokret “Kreni promeni” povukao iz dalje organizacije prosvjeda jer su povlačenjem zakona ispunjeni njihovi zahtevi.

Sudionici današnjih prosvjeda traže da se rudnik litija kompanije Rio Tinto izbriše iz prostornog plana grada Loznice, kao i da se ne dozvoli eksploatacija litija u drugim dijelovima zemlje.

Učesnici današnjih protesta, koji su se okupili na poziv Ekološkog ustanka, poslije sat završili su blokadu autoputa kod mosta Gazela u Beogradu, ali su se onda na autoputu pojavile osobe koje sebe zovu predstavnicima narodnih patrola i ponovo blokirale saobraćaj.

Došlo je i do incidenta, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz grupu od 20-ak osoba i udario jednu osobu. Okupljeni su šutirali automobil, udarali transparentima po njemu i slomili stakla, a poslije pustili vozilo da prođe.

Oni su blokirali autoput kod mosta Gazela u smjeru ka Štark areni, a poslije 15 minuta sklonili su sa ulice.

Promet je pušten, javlja Tanjug.

Prethodno su demonstranti, koji su se okupili na poziv Ekološkog ustanka, blokirali danas na sat vremena autoput kod mosta Gazela u Beogradu u oba pravca.

Blokirano je bilo i više putnih pravaca u drugim gradovima Srbije.

Na ulicama u gradovima Srbije bio je manji broj građana nego prethodne subote i u većini gradova u Srbiji protest je protekao mirno i bez incidenata.

U Beogradu se nešto prije 15 sati završila blokada autoputa, koju je organizirao Ekološki ustanak, i saobraćaj je pušten.

I u Šapcu su se građani, koji su blokirali saobraćaj s obje strane mosta, počeli razilaziti nakon mirnog protesta.

U Čačku je završen protest bez incidenata, tokom kojeg su predstavnici nekoliko ekoloških organizacija, građanskih inicijativa i građani blokirali Ibarsku magistralu u Preljini.

U Novom Sadu građani su blokirali kružni tok na raskrsnici Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.

Protest je protekao mirno također i u Kragujevcu, Valjevu, Nišu, Užicu, Leskovcu, Somboru i Subotici.

Ekološki ustanak je preuzeo organizaciju blokade puteva nakon što se pokret “Kreni promeni” povukao iz dalje organizacije prosvjeda jer su povlačenjem zakona ispunjeni njihovi zahtjevi.

Učesnici današnjih protesta traže da se rudnik litija kompanije Rio Tinto izbriše iz prostornog plana grada Loznice, kao i da se ne dozvoli eksploatacija litija u drugim dijelovima zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare