Svijet

Zbog “karte islama” opći bijes u Austriji. Pogledajte šta samo pišu austrijski mediji

Muslimani žele podići tužbu, Vijeće Evrope poziva na povlačenje odluke, piše Spiegel: “Mapa političkog islama” u Austriji izazvala je bijes.

Ministrica integracija Susanne Raab (ÖVP) stala je u odbranu karte, navodi dalje list. “To ni u kom slučaju nije generalna sumnja prema muslimanima,” rekla je Raab za “Welt”. “Riječ je o zajedničkoj borbi protiv političkog islama kao plodnog tla ekstremizma”, dodala je ona, piše Deutsche Welle.

“Na karti su ucrtane 623 muslimanske organizacije, udruženja i džamije sa sjedištem u Austriji. Izrađena je na zahtjev Dokumentacijskog centra za politički islam, koji je osnovan 2015. godine kao nezavisni fond Republike Austrije. Predstavnici muslimana i oporbe kritizirali su, između ostalog, što su na karti prikazane sve islamske institucije, bez obzira imaju li islamističko-antidemokratske tendencije. Muslimanska omladina Austrija (MJÖ) najavila je tokom vikenda da će podići tužbu protiv kartice”, piše Spiegel.

PROČITAJTE  Ruski ambasador kaže da njegova država neće koristiti nuklearno oružje, isto kao što tvrdi da nisu počinili zločine u Ukrajini

Muslimani se osjećaju stigmatiziranim

“Karta prevazilazi cilj i potencijalno je kontraproduktivna”, navodi se u izjavi specijalnog povjerenika, između ostalog, za antimuslimansku netoleranciju i zločine iz mržnje, Daniela Höltgena. On je dalje naveo da se mnogi muslimani osjećaju stigmatiziranima i da je njihova sigurnost ugrožena objavljivanjem adresa i drugih detalja”, piše Spiegel.

“Karta, koja je dostupna na Internetu, projekt je Dokumentacijskog centra za politički islam i Sveučilišta u Beču”, piše Die Welt i dodaje da pored naziva 623 muslimanske organizacije, “sadrži i informacije o vezama u inozemstvu”.

“Karta bi trebala pridonijeti transparentnosti, rekla je ministrica integracija Susanne Raab (ÖVP) na prezentaciji u četvrtak. Ne radi se o “stavljanju muslimana pod generalnu sumnju”, naglasila je. Međutim, želi se promatrati “opasan razvoj političkog islama”, naglasila je ona, piše Die Welt. List dodaje da je Sveučilište u Beču odbilo upotrebu njegovog loga na web-stranici na kojoj je prezentiran projekt.

PROČITAJTE  Nešto je čudno na snimcima: Kremlj objavio da se Putin susreo s vojnicima u bolnici, a kruži teorija o bizarnoj prevari

“Tarafa Baghajati, predsjedavajući Muslimanske austrijske inicijative (IMÖ), je ogorčen: “Možete li zamisliti da bi mogla biti napravljena jedna takva karta židovstva ili kršćanstva u Austriji?”, rekao je on u razgovoru za radio stanicu ORF”, piše Die Welt.

Hrana za ekstremiste

“Neophodnoj borbi protiv ekstremizma, koja bi u idealnom slučaju trebala biti vođena zajedno s muslimanima, ovakav pristup ne podstiče. Naprotiv: na društvenim mrežama su relevantni neosalafistički akteri već počeli koristiti postupak u propagandne svrhe. Oni sebe uspoređuju sa progonjenim Židovima tijekom nacističkog režima. Narativ o žrtvi i konstrukcija “mi” i “oni” u kontekstu scenarija prijetnje su životni eliksir ekstremističkih aktera. Dakle kartom islama je paradoksalno u ime borbe protiv ekstremizma, pružena hrana ekstremistima za njihovu propagandu – i to i onima koji tvrde da su branitelji muslimana i onima koji tvrde da su branitelji kršćanskog zapada”, ocjenjuje Die Zeit.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare