Vijesti

Zbog njemačkog poteza cijene plina eksplodirale: ‘Evropi tek sada prijete nestašice’

Cijena prirodnog plina u Europi ponovno se povećala nakon što je odgođeno pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke. Njemački regulator u utorak je objavio da je obustavio postupak certifikacije za projekt Sjeverni tok 2 dok švicarska tvrtka koja upravlja plinovodom ne osnuje kompaniju u Njemačkoj, po njemačkim propisima. Proces izdavanja dozvola zaustavljen je dok se imovina i ljudi ne "prebace" na novu kompaniju. Odluka je tehnička, a ne politička, ističu Nijemci.

Nakon što je to objavljeno, europske cijene plina povećale su se i do 12 posto, prenosi agencija Bloomberg. Nizozemski plin skočio je za 9,7 posto, na 87,69 eura po megavatsatu, a britanski za 9,8 posto. U Velikoj Britaniji cijene su skočile i za 17 posto, piše tabloid Daily Mail, potičući nove strahove Britanaca o astronomskim cijenama i zimskim nestašicama.

Uzrok povećanja cijene plina na berzama u Europi nije samo odugovlačenje s dozvolama u Njemačkoj: povećana je potražnja zbog hladnog vremena, dok se za 10 posto smanjio dotok plina iz Norveške, drugog najvećeg europskog dobavljača nakon Rusije, zbog problema na plinskom polju Troll. Velike količine plina trebat će i Kina zbog odustajanja od ugljena, podsjeća Bloomberg. Daily Mail ocjenjuje da su veleprodajne cijene plina skočile zbog zabrinutosti da Rusija neće povećati isporuke plina alternativnim rutama ako plinovod Sjeverni tok 2 ostane blokiran, piše Jutarnji.

Bloomberg prenosi da je Jeremy Weir, izvršni direktor glavnog trgovca plinom u Europi, švicarske Trafigura grupe, u utorak izjavio da nemaju dovoljno plina i ne skladište ga za zimu. "Postoji stvarna zabrinutost da bismo u Europi mogli imati nestašice ako budemo imali hladnu zimu", upozorio je Weir.

Optužbe na račun Rusije

Nakon pada isporuke početkom oktobra, ruski Gazprom je povećao isporuke goriva za Europu, no one su još daleko ispod prošlogodišnje razine, piše Bloomberg. Tvrtka je u ponedjeljak signalizirala da nema namjere povećati količinu plina koji isporučuje Europi. Političari i energetski stručnjaci i ranije su optuživali Rusiju da je smanjila dotok plina u Europu radi pritiska na Njemačku da izda dozvole za Sjeverni tok 2.

Cijena plina ove su godine povećane više od tri puta jer su europske zalihe plina pale ispod uobičajene zbog prošle duge zime. Energetskoj krizi pridonijela je i visoka potražnja za ukapljenim prirodnim plinom u Aziji.

Zaobilaženje Ukrajine

Njemačka dozvola se odgađa za nekoliko mjeseci i najvjerojatnije neće biti izdana do sljedećeg ljeta, objavio je Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kako samo mali dio plinovoda Sjeverni tok 2 prolazi Njemačkom, riječ je o dozvoli za posljednju etapu 1200-kilometarskog plinovoda koji je s oko 10 milijardi eura financirao Gazprom s konzorcijem zapadnoeuropskih kompanija, među kojima su OMV, Wintershall i Shell. Očekuje se da će buduća njemačka vlada podržati puštanje u pogon Sjevernog toka 2, politički kontroverznog projekta koji osuđuju mnogi jer omogućava Rusiji da zaobiđe Ukrajinu u transferu svog plina za Europu. Bez prihoda od tranzita plina, značajnih za BDP, Ukrajina postaje politički još ranjivija.

Njemački Zeleni načelno odbijaju Sjeverni tok 2 jer to znači dodatnu odgodu potpunog prelaska na obnovljive izvore energije i jačanje utjecaja Rusije na zemlje zapadne Europe, podsjeća njemačka javna televizija ARD. Socijaldemokrati se, pak, zauzimaju za dodatni plinovod jer jamči veću energetsku sigurnost. No u preliminarnom dokumentu buduće vladajuće koalicije u Njemačkoj (SPD, Zeleni i FDP) plinovod Sjeverni tok 2 ne dovodi se u pitanje. To znači da Zeleni ostaju protiv, ali odlučili su da neće zbog toga rušiti vladu.

Britanci očekuju rekordno skupo grijanje ove zime

Velika Britanija boji se daljnjeg povećanja cijene plina jer su i dosadašnja gurnula u bankrot dvije manje energetske kompanije, Neon Reef i Social Energy Supply, s ukupno 35.000 kupaca. Analitičari Energyhelplinea kažu da bi britanski energetski regulator Ofgem mogao povećati gornju granicu iznosa računa za kućanstvo za 475 funti, odnosno sa sadašnjih 1277 funti na 1752. Cijene plina u Velikoj Britaniji dodatno su porasle nakon požara na podmorskom električnom kabelu, radi čega je Francuska u rujnu smanjila isporuku Britancima.