Vijesti

Zbog opasnosti od ruske agresije, SAD odobrile vojnu pomoć i za BiH

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je danas u iznenadnu posjetu Kijevu kako bi obećao novu pomoć za Ukrajinu i druge države u regiji. Blinken je u svojoj drugoj posjeti Kijevu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru i nastoji iskazati potporu Washingtona.

Tokom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utvrđenoj zgradi predsjedničke administracije u Kijevu, Blinken je rekao da njegova posjeta dolazi u “ključnom trenutku” za Ukrajinu, istaknuvši da se protuofenziva pokazala učinkovitom, rekao je novinar koji je prisustvovao susretu.

Blinken je u izjavi rekao da će Washington podupirati Ukrajinu “koliko god bude potrebno” i najavio novi paket vojne pomoći od 2,2 milijarde dolara za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije. Ranije je rečeno da će paket biti vrijedan 2 milijarde dolara.

Približno milijarda dolara bit će dodijeljena Ukrajini, rekao je dužnosnik. Ostatak bi podijelili Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Kosovo, Latvija, Litva, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, piše Reuters.

Zelenskij je izjavio da je Ukrajina zahvalna za “ogromnu podršku” Sjedinjenih Država, koja je pomogla Ukrajini da “vrati naš teritorij i zemlju”. Prema njegovim riječima, Blinkenova posjeta poslala je važan signal Ukrajini koja je pokrenula protuofenzivu protiv Rusije na jugu i istoku.

“Ovo je vrlo važan signal da su Sjedinjene Države uz nas. Za nas je ovo garancija da možemo vratiti naše teritorije i našu zemlju”, rekao je on u video izjavi koju je objavio ured predsjednika.

Blinkena prate novinari američke televizije CNN koji su izvijestili da se sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i posjetio dječju bolnicu u glavnome gradu gdje se susreo s djecom ozlijeđenom u ruskom bombardiranju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare