Zdravlje

Zbog ovih 5 navika nastaju masne naslage na trbuhu

Čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja bolesti srca ako na području trbuha imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, te promjene načina na koje tijelo koristi šećer i masnoće.

  1. Živite pod stresom

Možda vam zvu​či kao laž, ali stres uistinu uzrokuje debljanje. Sva ta anksioznost može stvoriti viška kortizola, hormona koji potiče organizam na “skladištenje” masnoće. Pokušajte uzeti pauzu od nekoliko minuta nakon sat posla, usmjerite se na disanje i opuštanje tijela.

  1. Pogrešan odabir namirnica

Smanjite unos ugljikohidrata kako biste smanjili unos kalorija te šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Iz prehrane potpuno izbacite brzu i masnu hranu, a jedite više povrća, voća i hranu bogatu vlaknima. Prehrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka debljanja.

  1. Alkohol

Sam po sebi, alkohol nema masnoća, no njegovom se apsorpcijom usporava metabolizam, što ga čini velikim neprijateljem osoba koje pokušavaju paziti na svoju liniju. Kako on usporava razgradnju masnoća, one se talože na području trbuha, barem su tako proces povezali naučnici.

  1. Manjak aktivnosti

Posljednjih su decenija ljudi sve manje aktivni pa se primjećuje p​o​rast broja pretilih osoba, uključujući i područje oko trbuha.

Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravni trbušni mišić, tj. onaj koji učestvuje u održavanju uspravnog stava i disanju, kako biste postigli rezultate, trebate poraditi na vašim “core” mišićima, odnosno grupi mišića oko područja trupa i zdjelice. Oni pružaju stabilizaciju i podršku našem tijelu, sastoje se od grupe trbušnih i leđnih mišića, i neophodni su za rotaciju tijela i gotovo sve pokrete trupa.

  1. Menopauza

Tokom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Masne naslage oko struka žena koje su ušle u menopauzu jest odgovor tijela na pad hormona estrogena. U menopauzi se dogodi da se skladištenje masnih naslaga pomakne s bokova na područje struka.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare