Svijet

Zbog širenja zaraze Katalonija pozvala četiri miliona građana da ostanu u kućama

Katalonske vlasti su u nedjelju zatražile od 96.000 ljudi u tri grada da ostanu u svojim domovima jer je broj slučajeva zaraze covidom-19 u toj španskoj regiji, jednoj od najteže pogođenih epidemijom, nastavio rasti.

Regionalna vlada, koja pojačava svoj odgovor na krizu, u petak je već pozvala oko četiri miliona stanovnika regije da ostanu u kućama, uključujući glavni grad Barcelonu.

U nedjelju je od stanovnika Figueresa i Vilafnata, u provinciji Girone, i Sant Feliua de Llobregat, blizu Barcelone, zatražila da ostanu u svojim domovima osim u najnužnijim slučajevima.

Prema podacima katalonskog ministarstva zdravstva od subote, došlo je do dnevnog povećanja od 1.226 slučajeva.

Poziv građanima da ostanu u kućama ne znači i obvezno zatvaranje ali je najsnažnija mjera otkako je prošlog mjeseca Španija izašle iz karantina.

Španija, jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja pandemijom covida-19 s više od 28.000 smrtnih slučajeva, 21. juna je ukinula stroge epidemiološke mjere izolacije i zatvaranja gospodarskih aktivnosti no od tada je zabilježeno više 170 žarišta što je navelo regionalne vlasti da uvode lokalne mjere ograničenja kretanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare