Magazin

Zbog vica o Titu ova novinarka je sa 22 godine završila na Golom otoku: Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi…

O Josipu Brozu Titu pisale su se mnoge pjesme, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bijela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i po godine robije na Golom otoku, gdje je završila kada je imala samo 22.

U to vrijeme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porijekla, se nije puno znalo, niti se smjelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku. Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji, piše “politika.rs”

“Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu ‘druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon”, navodi se.

PROČITAJTE  Godina od smrti Rialde Kadrić. Poznata glumica preminula je na ulici, baš kao i njena majka

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara”.

Poslije raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala “Ljubičica bijela”, a koja je u Izraelu, gdje je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

“Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila.”

“Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, oboljevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekla djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji”, piše ona.

PROČITAJTE  Ko sada naruči novi Toyota Land Cruiser na isporuku će čekati 1.460 dana


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare