Muzika

Zdravko Čolić: Imaš talent ili nemaš. To je Božiji dar

Pjevač Zdravko Čolić (69) jedna je od najvećih regionalnih muzičkih zvijezda. Na sceni je više od 50 godina, a u karijeri je nanizao hitove kao što su ‘Ti si mi u krvi’, ‘Da ti kažem šta mi je’, ‘Mjerkam te, mjerkam’, ‘Pusti, pusti modu’…

Za srbijanske medije otkrio je koji je ključ njegovog dugogodišnjeg uspjeha.

“Odgoj koji nosim iz kuće me je oblikovao, nisam pravio skandale, polako i sigurno sam gradio karijeru. Vjerujem da je glavno moje oružje pozitivna energija koju pokušavam prenijeti glasom i svojim izrazom. Svakako bez rada i posvećenosti nema ni uspjeha, a publika to vrlo dobro zna procijeniti i osjetiti pa i nagraditi”, govori Čola.

Ispričao je koja je njegova tajna za zdrav i aktivan život.

“Najviše volim biti u prirodi, osamiti se. Opuštaju me duge šetnje. Dobar i ispunjen život čine porodična i prijateljska druženja, putovanja, nastupi, kojima se neizmjerno radujem, pročitane knjige, odgledane predstave, filmovi… To je sve znak da si ostavio sebe u nečemu. Neizostavno je i stvaranje novih pjesama. Koliko je želja toliko je i obaveza”, rekao je muzičar.

Ukazao je i na razliku u počecima karijera nekad i danas.

“Bojim se da je u današnje vrijeme mnogo teže opstati. Možda je lakše postati zvijezda zahvaljujući internetu i dostupnosti, ali je teško održati se u moru sličnih. Božji dar ili imaš ili nemaš. Nema tu nekog plana”, rekao je Zdravko.

Prisjetio se i kako je zavolio muziku.

“Vrlo rano sam pokazao interes za glazbu. Cijelu noć sam ostajao uz Radio Luksemburg, slušao hitove s top-lista. Moj otac, kada je to vidio, našao mi je profesora gitara. Nisu imali ništa protiv mog bavljenja muzikom, važno im je bilo da završim školu i imam hljeb u rukama. Govorili su mi da je fakultet viza za budućnost. Istovremeno sam nastupao na festivalima, polagao ispite. Tako da je definitivno bitna podrška porodice”, ispričao je Čola.

 Povezani postovi: