Zdravko Čolić (71) proslavio se pjesmom Kemala Montena 'Sinoć nisi bila tu' na festivalu 'Vaš šlager sezone' u Sarajevu 1972.
Muzika

Zdravko Čolić otpjevao je hitove i na njemačkom jeziku, imao je presmiješno umjetničko ime

Popularni pjevač Zdravko Čolić (71) proslavio se pjesmom Kemala Montena ‘Sinoć nisi bila tu’ na festivalu ‘Vaš šlager sezone’ u Sarajevu 1972. godine.

Pjesma je prvobitno trebala pripasti Josipi Lisac, ali njen nastup je bio otkazan te je otpjevao Čolić i osvojio treću nagradu, kao i nagradu za interpretaciju. Tada je pjesma postala hit, a danas se svrstava među najljepše Čolićeve pjesme.

Taj trenutak mu je bio samo vjetar u leđa da krene uzlaznom putanjom sa svojom karijerom. Iste godine učestvuje na festivalima u Splitu s pjesmom ‘Stara pjesma’, u Skoplju s pjesmom ‘Moj bol’ te na festivalu u Prištini. Nešto kasnije, Zdravko odlazi na veliku turneju po bivšoj Jugoslaviji.

Obzirom da je na Opatijskom festivalu pobijedio s pjesmom Kemala Montena ‘Gori vatra’, plasirao se na Pjesmu Evrovizije, a od tada kreće i njegova internacionalna karijera.

Inače, Zdravko je sanjao o svjetskoj karijeri pa tako 1974. godine potpisuje ugovor s njemačkom granom kompanije ‘Warner Music Group’ te snima četiri singla. Dva na njemačkom i dva na engleskom jeziku. Zanimljiva situacija je ta da je njegovo ime bilo komplicirano izgovoriti na njemačkom jeziku pa su mu njemački producenti dodijelili novo ime. Naime, dali su mu umjetničko ime Dravco kojim je Čolić potpisan na svojim njemačkim pločama.

Razlog zašto njegova internacionalna karijera nije dugo trajala je što Čolić nije želio živjeti u Njemačkoj. Iako nije izgradio svjetsku karijeru, pjevač je izgradio jednu od najvećih karijera na Balkanu, a njegovi hitovi se pjevaju i danas.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare