Životni stil

Zebra torta recept

Za vruće dane kad se zaželite nečeg slatkog predlažemo vam ovu osvježavajuću tortu gotovu za 10 minuta.

Sastojci za biskvit:

  • 250 g tamnog kakao keksa
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 5-6 kašika mlijeka

Sastojci za kremu:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 20 g želatine
  • 100 ml hladne vode
  • 80-100 g tamne čokolade
  • 50 ml hladnog mlijeka

Priprema:

  1. Započnite s pripremom biskvita. Usitnite kekse u električnoj sjeckalici. Prebacite ih u posudu i dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Dobro promiješajte.
  2. Smjesu s keksima prebacite u kalup za tortu i po vrhu pritisnite dnom čaše na stalku kako bi se biskvit nabio i izravnao. Ostavite u frižideru dok pravite kremu.
  3. U posudi pomiješajte želatin s hladnom vodom i ostavite sa strane.
  4. Izmutite slatko vrhnje u šlag. U zasebnoj posudi miksajte kiselo vrhnje i šećer pa prebacite u šlag i sve zajedno promiješajte.
  5. Na pari otopite čokoladu.
  6. Kašiku kreme dodajte u posudu sa želatinom i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu prelijte u ostatak kreme. Promiješajte. Dodajte hladno mlijeko i ponovno promiješajte.
  7. Kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
  8. Sada ćete tamnijom kremom prekriti dno biskvita (dovoljno vam je 8-9 kašika). Zatim nastavite u sredinu dodavati po četiri kašike svijetle kreme pa četiri kašike tamne kreme i tako dok ne potrošite obje kreme (postepeno možete smanjivati količinu kašika kako bi dobili izgled koncentričnih krugova).
  9. Protresite lagano kalup kako bi se krema po površini izravnala. Štapićem za ražnjiće povucite prema sredini torte tako da dobijete tanke trokute (krema će ličiti na paukovu mrežu).
  10. Tortu ostavite da se hladi u frižideru barem četiri sata prije posluživanja.