Ekonomija

Žele biti evropski lideri: Macron najavio osam milijardi eura podrške automobilskoj industriji

Francuski predsjednik predstavio je u utorak “historijski plan” vrijedan više od osam milijarda eura za automobilsku industriju pogođenu krizom koronavirusa i za njezinu modernizaciju kako bi Francuska postala prvak električnih automobila.

“Država će uložiti nešto više od 8 milijarda eura pomoći automobilskom sektoru”, izjavio je Emmanuel Macron tokom posjete tvornici opreme Valeo u mjestu Étaples.

Prodaja pala tokom krize

“Cilj nam je učiniti Francusku prvom državom koja proizvodi čista vozila u Evropi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila”, dodao je.

Za povećanje prodaje koja je pala tokom krize Macron je najavio povišenja ekološkog bonusa na 7.000 eura za kupovinu električnog automobila za privatne osobe i na 5.000 eura za kompanije, kao i bonus od 2.000 eura za hibridna vozila.

Predviđeno je i povišenje bonusa kod kupovine električnog auta po načelu staro za novo.

“Radi se o planu odbrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj historiji. To je plan neovisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se planu budućnosti automobila 21. stoljeća”, rekao je francuski predsjednik.

Obećali zajam od 5 milijardi Renaultu

Precizirao je da francusko-njemački plan obnove od oko 500 milijarda eura, koji je predstavio prošle sedmice s Angelom Merkel, treba podržati najugroženije sektore, poput automobilskog.

Macron je od Renaulta tražio garanciju za budućnost zaposlenika u dvije tvornice na sjeveru zemlje, u Maubeugeu i u Douaiu, gdje raste zabrinutost.

Upozorio je da zajam od 5 milijardi koji je država obećala Renaultu neće moći biti odobren prije završetka pregovora koji će početi u ponedjeljak, uz učešće ministra privrede Brune Le Mairea.Povezani postovi: