Puni Gas

Žele nadmašiti Teslu. Njemački div VW ima obećavajuće planove s električnim automobilima

Njemački automobilski div Volkswagen planira do kraja desetljeća znatno povećati prodaju električnih automobila i ući u partnerstvo s kineskom kompanijom kako bi zajedno proizvodili baterije u Evropi, pokazala je nova strategija.

Predstavljajući strategiju za razdoblje do 2030. godine, najveći evropski proizvođač automobila naveo je u utorak da bi električni automobili do kraja desetljeća trebali činiti polovinu njegove prodaje.

U 2020. njihov je udio u prodaji iznosio samo tri posto.

“Postavili smo si strateški cilj da postanemo svjetski lider na tržištu električnih vozila i na dobrom smo putu da ga i ostvarimo. Sada postavljamo i parametre”, rekao je izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

Grade šest velikih tvornica baterija

Do 2030. kompanija namjerava u Evropi izgraditi šest velikih tvornica baterija, odabravši za partnera kineski Gotion High-Tech za pogon u njemačkom Salzgitteru. Na popisu je mogućih lokacija i Španija. 

Novi ciljevi objavljeni su netom uoči predstavljanja nove klimatske politike Evropske unije, koja će biti predstavljena tokom dana, a prema nekim najavama uključuje de facto zabranu benzinaca od 2035. godine.

U VW-u očekuju da će im snažni rezultati pomoći da prikupe 150 milijardi eura za ulaganja u razdoblju do 2025. u područja poput proizvodnje baterija i razvoja softvera.

Kompanija je u junu objavila da će od 2035. više neće prodavati benzince u Europi, a naknadno namjerava obustaviti njihovu prodaju i u Kini i SAD-u, u sklopu strategije okretanja električnim vozilima.

Njemački div želi do 2025. prestići američkog Teslu i zasjesti na čelo svjetske ljestvice proizvođača električnih automobila.



Povezani postovi: