Politika

Zeleni će voditi diplomatiju Njemačke. Kako oni vide BiH?

SPD, Zeleni i FDP su postigli dogovor o koalicijskom ugovoru na temelju kojega će vladati Njemačkom u iduće četiri godine.

„Usuditi se na veći napredak: Savez za slobodu, pravdu i održivost“ naslov je koalicijskog ugovora koji su socijaldemokrati, Zeleni i liberali ispregovarali za dva mjeseca. Ugovor na 178 stranica podijeljen je na devet poglavlja. Na početku se govori o obrazovanju i digitalizaciji, zatim slijedi zaštita klime.

Ono što je iz naše perspektive značajno jeste vanjskopolitička strategija. I u poglavlju koje se bavi tim dijelom, navodi se Zapadni Balkan.

Buduća vlada najavljuje ukidanje vremenskih ograničenja za radne dozvole stručne radne snage iz balkanskih zemalja te otvaranje mogućnosti zapošljavanja i neakademski obrazovanih ljudi iz tih zemalja uz uvjet da imaju konkretnu ponudu za posao.

Znakovito je da se područje Zapadnog Balkana spominje u prvom dijelu toga poglavlja, gdje se govori o „Evropskim partnerima“.

U tom dijelu se navodi: „Podržavamo proces pristupanja Evropskoj uniji šest zemalja zapadno-balkanske regije i za to nužne reforme za ispunjenje Kopenhagenskih kriterija. U sklopu toga jačamo civilno društvo i podržavamo daljnje korake približavanja. Kao sljedeći korak moraju biti otvorena prva poglavlja pregovora o pristupu EU-u Albanije i Sjeverne Makedonije, donesena odluka o liberalizaciji viza s Kosovom i nastavljeni pregovori s Crnom Gorom i Srbijom. Podupiremo dijalog o normalizaciji između Kosova i Srbije pod vodstvom EU-a i nastojanja oko trajnog mira u Bosni i Hercegovini na temelju očuvanja teritorijalne cjelovitosti i nadvladavanja etničkog odvajanja. Paralelno s pristupnim pregovorima EU mora poboljšati svoju sposobnost primanja novih članica.“

Iako se ne znaju još imena svih ministara u Vladi Njemačke, poznato je da će resor vanjskih poslova dobiti Zeleni. A to bi za našu zemlju moglo biti jako značajno.

Adi Ćerimagić, analitičar u Evropsko-sigurnosnoj inicijativi (ESI), objavio dio programa Zelenih na kojem su bazirali predizbornu kampanu. i tu se eksplicitno spominje BiH.

Objava Adija Ćerimagića

Zeleni navode da su oni za konkretna djelovanja kada je u pitanju evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana te da žele aktivno podržati reforme koje se tiču demokratije, pravosuđa, borbe protiv korupcije, zaštita manjina…

Kada je BiH u pitanju navode da 'žele izgraditi građansko društvo s jednakim pravima za sve građane'.

Također se navode da procesuiranje ratnih zločina mora biti efikasnije.

Ono što je još važno jeste da se navodi da bilo kakva promjena granica ili diskriminacije neće imati nikavu podršku s njihove strane.