Panel diskusija

Zeleni klub predlaže da se saobraćaj skroz ukine u jezgru Sarajeva: Postepeno, ali to treba biti cilj

Postepeno smanjenje saobraćaja u gradskom jezgru pomoći će da Sarajevo do 2030. bude grad sa nultom stopom zagađenja u skladu s agendama Evropske unije i UN-a, istaknuto je danas na panel diskusiji "Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu".

Predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović pojasnio je da sav saobraćaj iz gradskog jezgra treba izmjestiti, za šta je prethodno potrebno omogućiti parking prostore izvan gradske zone i adekvatan javni saobraćaj.

Sa panel-diskusije (Foto: Fena)

"Ljubljana je odličan primjer grada koji je uspješno riješio pitanja ko, kada i u kojim okolnostima može svojim automobilom doći u određeni dio grada", rekao je Magazinović.

Naveo je da je zabrana saobraćaja zadnja faza takvog projekta jer prethodno treba osigurati da život funkcioniše normalno u tim dijelovima grada.

Sa panel-diskusije

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović izjavio je da su s lokalnim vlastima redovno vršili probno zatvarenje za saobraćaj ulica u centru grada, pri čemu je pojačan pješački promet na tim ulicama donio veliku ekonomsku korist, osim samog smanjenja štetnih emisija.

Jovanović: Pozitivni efekti

"Da bi to uspjeli produžiti potrebna je koordinirana akcija privrednih subjekata, lokalnih vlasti, ali i manifestacija kao što je SFF", poručio je Marjanović i dodao da je ove godine prvi put kompletna flota vozila za SFF bila električna.

Panel su organizovali Zeleni klub i Sarajevo Film Festival, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zeleni klub čine grupe poslanika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i lokalnih skupština/vijeća.