Svijet

Zelenski najavio kada počinje nova ukrajinska kontraofanziva

Zelenskij plakao volodimir zelenskij za govornicom zaplakao

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je danas da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu protiv ruskih snaga i poručio da je uvjeren da će Zapad poslije toga isporučiti Ukrajini moderne borbene avione.

Zelenski je na konferenciji za novinare u Finskoj, najnovijoj članici NATO-a, u koju je danas doputovao, rekao da je jedan od razloga što je došao u tu zemlju to što Ukrajina želi da postane punopravna članica te vojne alijansa.

Portparol ukrajinskog predsjednika rekao je da će današnji razgovori Zelenskog sa nordijskim liderima u Finskoj biti usredsređeni na jačanje vojnih sposobnosti Kijeva i traženje konkretnih koraka kako bi se Ukrajina približila članstvu u NATO.

Zelenski će u Finskoj, kako su saopštile vlade nekoliko zemalja tog regiona, sa liderima nordijskih zemalja razgovarati o ratu sa Rusijom i evropskim odnosima.

U saopštenju švedske vlade se navodi da su teme samita ruski rat protiv Ukrajine, stalna podrška nordijskih zemalja Ukrajini, odnos Ukrajine sa EU i NATO i „ukrajinska inicijativa za pravedni mir“, prenosi Reuters.

Zelenski će se sastati sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danske i Islanda.