Predsjednik Ukrajine

Zelenskij otkrio šta će se desiti ako napadnu rusku teritoriju: To je veliki rizik

Zelenski je također rekao da vjeruje da je moguće "zagovarati demilitarizaciju Rusije" na Krimu političkim sredstvima

Koalicija koja pomaže Ukrajini u borbi protiv ruske invazije ne bi podržala Kijev kad bi prenio neprijateljstva na ruski teritorij, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Vjerujem da je to veliki rizik, definitivno ćemo biti ostavljeni sami", rekao je u intervjuu s nacionalnim medijima, koji su ga pitali je li vrijeme za napad na ruski teritorij.

Zelenskij je istaknuo da su odnosi sa saveznicima ključni u podršci Ukrajini u njezinoj borbi za oslobađanje vlastitog teritorija.

Napredak i odgovornost za Ukrajinu na ratištu "uvijek su dvostrani", rekao je Zelenskij, dodajući da su međunarodni partneri "dio bilo koje pobjede", bilo kojeg zastoja u protuofanzivi, bilo kojih odbrambenih akcija i bilo koje slabosti.

Zelenskij je također rekao da vjeruje da je moguće "zagovarati demilitarizaciju Rusije" na Krimu političkim sredstvima.

Podsjetimo, posljednjih mjeseci zabilježen je porast napada na ruskom tlu, pri čemu ruski dužnosnici kažu da su ukrajinski dronovi i granatiranje odgovorni za napade koji su ponekad ranili ili ubili civile.

Dužnosnici u Kijevu aludirali su na odgovornost Ukrajine za te incidente - Zelenskij je tako prošlog mjeseca nakon napada dronovima rekao da se "rat vraća u Rusiju", ali Ukrajina najčešće odbija preuzeti izričitu odgovornost za napade preko granice.

Ukrajina je, doduše, preuzela odgovornost za napade morskim dronovima i drugim oružjem na Krimu, ukrajinskom poluotoku pod ruskom okupacijom, i okolne ciljeve na Crnom moru, obećavajući da će ih biti još.

Moskva je zauzela poluotok i proglasila ga ruskim teritorijem 2014. godine, u potezu koji su Ukrajina, SAD i međunarodna tijela osudili kao nelegalan. Kijev je rekao da njegov cilj istjerivanja Rusije iz Ukrajine uključuje povrat Krima.