Svijet

Zelenskij isključuje pregovore ako Rusija održi referendume u okupiranim područjima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritoriea u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje. Tamošnji zvaničnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

Zelenskij je ustvrdio da Kijev ustrajava na tome da neće prepustiti nimalo teritorije Rusiji.

“Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše. Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će sebi bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati”, rekao je on.

Ruski i ukrajinski predstavnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka ruske invazije u februaru.

No postignut je slab napredak i od kraja marta nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju, prenosi HRT.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni zvaničnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko sedmica ili mjeseci.

Proruski separatisti održali su referendume o nezavisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luganska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko sedmica, rekao je tokom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare