Svijet

Zelenskij o Putinovom primirju: Rusija koristi Božić kao paravan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij komentirao je večeras Putinovu naredbu o prekidu vatre tokom pravoslavnog Božića. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je danas primirje u Ukrajini koje će trajati dan i po. Primirje je, saopćio je Kremlj, Putin naredio kako bi se obilježio Božić, koji pravoslavci slave u subotu.

“Sada žele iskoristiti Božić kao paravan kako bi barem na neko vrijeme zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu. I dovezli opremu, streljivo i trupe bliže našim položajima. Šta će time postići? Samo još veći broj žrtava. Svi u svijetu znaju da Kremlj koristi primirja ili zatišja kako bi se rat jače zahuktao”, rekao je Zelenskij.

Potom je dodao:

“Da bi sukob što prije završio, potrebno je nešto sasvim drugo. Potrebno je da građani Rusije smognu hrabrosti. I oslobode se svog sramotnog straha od jednog čovjeka u Kremlju barem na 36 sati tokom Božića. Vaš strah od njega uništava vašu zemlju. Rat u Ukrajini će završiti kada iz nje odu ruski vojnici ili ih mi izbacimo”, dodao je.

Podsjetimo, Ruske snage moraju poštovati prestanak vatre u trajanju od 36 sati kako bi obilježile pravoslavni Božić, stoji u objavi Kremlja. Koja je uslijedila nakon što je patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril ranije danas pozvao na primirje u vrijeme Božića u Ukrajini.

Kijev je odbacio Kirilov prijedlog, poručivši da se radi o “ciničnoj zamki i propaganci”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare