Zelenskij zaratio s oligarsima volodimir zelenskij u uredu ukrajinska zstava
Svijet

Zelenskij Vijeću sigurnosti UN-a: ‘Rusi su civile ubijali iz užitka, bacali ih u bunare, silovali žene pred djecom’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se Vijeću sigurnosti UN-a, prvi put od početka ruske invazije.

Zelenskik je naglasio da se Vijeću obraća “u ime ruskih žrtava” te je rekao da su ruske trupe “ubijale civile i silovale žene”.

“Jučer sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Nema zločina kojeg Rusi tamo nisu počinili. Ubijali su žene koje su pokušavale zvati u pomoć. Ubijali su cijele porodice i pokušali su spaliti tijela. Ljudima su odrezali udove i prerezali vratove. Pucali su im s leđa u glave nakon što su ih mučili i vezali im ruke”, rekao je Zelenskij, pa dodao: “Ruski vojnici su tražili i namjerno ubijali sve koji su radili za Ukrajinu. Čupali su im jezike jer agresori od njih nisu čuli ono što su htjeli čuti. Ubijali su civile u Buči iz užitka”

“Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom. I to su radili ruski vojnici”, rekao je Zelenskij. “Svijet tek treba vidjeti šta su napravili u drugim okupiranim područjima naše zemlje”, dodao je.

Uporedio je zločine ruske vojske sa zločinima Islamske države.

“U Ukrajini vidimo najgore ratne zločine od Drugog svjetskog rata. Namjerno stvaraju masovnu glad, namjerno uništavaju skloništa puna civila. Masakr u Buči je samo jedan, nažalost samo jedan primjer onog što okupatori čine našoj zemlji od početka invazije. Mariupolj, Borodjanka. tamo su počinjeni zločini kao u Buči”, rekao je Zelenskij.

“Znam što će Rusi reći na ovo. Okrivit će sve osim sebe za ove zločine. Iznosit će razne teorije tako da niko ne može znati šta se dogodilo. Ali ovo je 2022. godina, imamo konkretne dokaze, imamo satelitske snimke….”, rekao je ukrajinski predsjednik. “Ruska vojska otvoreno pljačka gradove i sela koja su osvojili. Kradu sve, počevši s hranom. Kradu nakit žrtava, nakit na kojem još ima krvi”, rekao je Zelenskij.

“Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo. UN tada može prestati s radom. Jeste li spremni na to? Ako ne, onda morate hitno djelovati”, rekao je Zelenskij.

“Vodstvo ruske vojske i svima koji su im davali zapovijedi moraju biti privedeni pravdi. To treba biti slično suđenju u Nuernbergu nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Na kraju je poručio da Rusija treba biti izbačena iz Vijeća sigurnosti UN-a, a UN je zamolio da pruži sigurnosne garancije Ukrajini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare