Politika

Željana Zovko: Bošnjaci grade mit na historiji stradanja i genocida. Oni i Srbi ne žele u EU, pod utjecajem su Turske i Rusije

Željana Zovko, hrvatska Europarlamentarka, u Jutarnjem kolegiju emisije “Dobro jutro, Hrvatska” govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, izmjenama Izbornog zakona BiH, kao i o načinima na koji ruska invazija na Ukrajinu može utjecati na BiH.

Zovko je govoreći o savezništvu Hrvata i Srba u BiH, otkrila kako je evropske predstavnike pitala da li su ikada razmislili zbog čega Hrvati u BiH moraju tražiti partnerstvo sa Miloradom Dodikom

– Ja sam postavila jedno pitanje i svim ovim međunarodnim predstavnicima, i u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, da li su se ikada zapitali šta je to dovelo do toga da Hrvati moraju tražiti na neki način savezništvo i partnerstvo sa Dodikom i šta je to dovelo do obespravljivanja Hrvata u posljednjih 25 godina. Od samog početka Hrvati su apsolutno gurnuti da postanu manjina, da izgube sve što su stekli Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom i, normalno, to jeste otežalo itekako njihov položaj, rekla je Zovko u gostovanju na HRT-u.

Zovko tvrdi da Bošnjaci i Srbi, suštinski, uopšte ne žele ulazak u Evropsku uniju, konstatujući kako se oni nalaze pod turskim i ruskim uticajem.

Na pitanje da li aktuelna događanja u Ukrajini mogu biti od koristi u smislu pritiska na Bošnjake da pristanu na izmjene Izbornog zakona, Zovko kaže da je teško promijeniti stav mnogim zemljama zbog “mita kojeg Bošnjaci grade na stradanju i genocidu”.

– Ukoliko gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na historiji stradanja naroda, na historiji genocida, na historiji žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate, kazala je ona, te dodala da je to posebno zbog toga što su bili u Srebrenici.

Hrvatska europarlamentarka je kazala kako se Belgija ne želi suočiti sa svojim problemima u federalizmu, a Njemačkoj zauzima takav stav prema BiH jer u njoj žive milioni Turaka koji zagovaraju da Bosni i Hercegovini treba pomoći.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare