Sport

Željezničar bez trenera na klupi nakon 500 dana pred svojim navijačima

FK Željezničar prvi put nakon 500 dana odigrat će jedan zvanični meč pred publikom na Grbavici, na 100. godišnjicu kluba. Tim s Grbavice koji proživljava jedne od najtežih trenutaka u svom postojanju, s obzirom na finansijsku, psihološku i igračku krizu, dočekat će u 1. kolu Premijer lige Borac i to bez trenera na klupi, budući da Tomislav Ivković i njegov pomoćnik Marenci ne mogu biti registrovani. Ipak, Ivković je optimističan:

“Igramo na pobjedu na ovakav ili onakav način. Poštujemo protivnika, ali nastojat ćemo da ih iznenadimo nekim taktičkim potezima. Mi imamo mladost, zanos, volju, pa da vidimo do kuda ćemo doći. Leotar je bio prva utakmica, zaboravio sam je a bila je tek prije tri sedmice. Od tada se atmosfera digla, igrači su se dosta dobro upoznali. Bekra je jedan od onih koji je zadužen za pripremu ekipu i za dobru atmosferu. Napredak je evidentan u treningu, e sada dolazi prvenstvo, a prvenstvo je jedino pravo mjerilo da igrač pokaže svoj kvalitet. Naravno da je pritisak veći, da je odgovornost veća, ali mislim da imamo par interesantnih igrača i sada želim vidjeti reakciju igrača na taj pritisak. Ako izdrže pritisak, kvalitetni su i na dobrom smo putu”, dodaje strateg Plavih.

PROČITAJTE  Večeras humanitarni spektakl na Grbavici: 100 djece protiv 11 "plavih" za 100 godina "Gospodina"

Borac na Grbavicu dolazi nakon nesretne eliminacije od Cluja u Ligi prvaka

“Ulazimo u novo prvenstvo i odmah nas čeka derbi protiv Željezničara u Sarajevu. Taj tim je pretrpio određene promjene, ali Željo je uvijek Željo, to sam govorio i pred našu posljednju utakmicu. Imaće sigurno mlađu ekipu uz par iskusnih igrača, ali ono što je razlika u odnos na posljednji meč je da će se vratiti se publika što je mnogo bitno. Očekujemo jedan pravi derbi, poslije naših rezultata u prethodnoj sezoni, a posebno u Evropi Željo će imati veliki motiv. Mi imamo preduslove da odigramo dobru utakmicu. Igrali smo 120 minuta protiv Cluja, neki igrači su se potrošili. Imamo jako teško gostovanje u Irskoj, teško putovanje, ali moramo se izboriti sa svim tim. U prvom dijelu sezone Evropa je prioritet, ali mi moramo da se posložimo, da vidimo ko je zdrav, ko je spreman i da odigramo jednu dobru utakmicu. Iskreno, za utakmicu igračima neće nedostajati motiv jer igramo protiv Želje koji je veliki klub. Da igramo protiv drugog morali bismo se više potruditi da motivišemo igrače. Protiv Cluja smo dali maksimum. Uvijek može bolje, ali potrošnja je bila na gornjoj granici. Nekada je taj psihološki momenat gori od fizičkog. Ja mogu da budem ponosan, gledao sam utakmicu dva puta, ne mogu ekipi ništa da zamjerim. Mi smo pobijedili Kluž, nismo prošli dalje, ali nama će se to negdje vratiti, a motiv protiv Želje neće nedostajati. Evropa će proći, ali nama je Premijer liga BiH najvažnija”, rekao je trener Borca Marko Maksimović.

PROČITAJTE  Bayern neće ponoviti grešku. Zvijezdu stavlja na transfer-listu?

Kod Borca neće biti golmana Bojana Pavlovića, te Dejana Uzleca i Jove Lukića.

Meč na Grbavici počinje u 21 sat.Povezani postovi: