Vijesti

Željka Cvijanović: Ukoliko EU ne deblokira sredstva RS, mi ćemo blokirati novac FBiH

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović kaže da su bilateralni sastanci u Tirani protekli u duhu nastojanja da se Zapadnom Balkanu ponudi nešto više od uobičajene, poprilično istrošene terminologije o europskoj perspektivi zemalja regije.

“Djeluje, međutim, da je EU spremnija da se BiH dodijeli kandidatski status. Finansijska podrška, koja će u različitim oblastima biti dodijeljena zemljama regije, dobrodošla je. Ali, nužno je i da budu deblokirana sredstva koja se odnose na infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj.

Željka Cvijanović: To ne bi bilo dobro

U tom smislu, mi smo u prethodnom razdoblju dobivali obećanja da će se to i dogoditi. Ukoliko to ne bi bilo tako onda bi u Predsjedništvu BiH i drugim institucijama morali i mi blokirati sredstva za FBiH.

To ne bi bilo dobro ni za jedne ni za druge. To sam i danas rekla svojim sagovornicima”, istakla je Cvijanović.

Ona je mišljenja da su konačno i akteri koji se dogovaraju o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na liniji toga da se nikome ništa ne blokira.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH je naglasila je da u Tirani nije bilo potpisivanja ni deklaracije EU niti bilo kakvog dokumenta.

Kaže da čak i u okviru stavova država članica EU postoje različita viđenja o tome koliko su skupe sankcije i za one koji ih uvode, a ne samo one kojima su namijenjene.

Kada je riječ o “određenim zahtjevima u odnosu na rat u Ukrajini”, Cvijanović je ukazala da “za sankcije očito nisu ni Srbija ni Republika Srpska“.

Kaže da “ima i onih koji u okviru EU zagovaraju da se politika sankcija prema Rusiji treba promijeniti”.

“Bilo bi pošteno da su u tekstu deklaracije naprimjer naveli da vlasništvo nad procesima treba da imaju domaće institucije. To se nekad pojavljivalo u sličnim neobvezujućim dokumentima poput ove deklaracije, ali i u ispostavljenim formalnijim uvjetima prema BiH.

Evropski put bez visokih predstavnika

To bi značilo da na evropskom putu nema nikakvih visokih predstavnika ni kolonijalnih upravnika, a ni nekih stranih sudaca”, ocijenila je ona.

U formalnom smislu, dodala je Cvijanović, ova deklaracija nema nikakvu pravno obvezujuću snagu.

No, bi pokazala da u nekom partnerskom smislu postoje EU institucije s jedne i domaće institucije s druge strane.

“Mi jesmo na evropskom putu. Težimo punopravnom članstvu u EU, Ali, očekujemo i od EU realističniji i izbalansiran pristup prema svima u BiH”, poručila je Cvijanović, prenosi HMS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare