Politika

Žene SDA osudile uvrede i napade Milorada Dodika na Biseru Turković

 Asocijacija Žena SDA osudila je današnje napade i uvrede člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika upućene zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković.

Navode da Dodik od početka mandata novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u kontinuitetu iznosi neosnovane optužbe i vrijeđa ministricu Turković, a sve zbog diplomatskih aktivnosti ministrice koje se temelje na usvojenim zakonima i drugim strateškim dokumentima.

Neustavne aktivnosti

Također, ističu da iako je danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine uporno pozivao na poštivanje Ustava, zakona i poslovnika u našoj zemlji, upravo je Dodik posljednjih godina označen kao političar koji ne poštuje odluke Ustavnog suda i provodi neustavne aktivnosti.

Iz Asocijacije tvrde da Dodik i njegovi mentori iz Ustava Bosne i Hercegovine prihvataju ono što njima odgovara, a za ono što nije u skladu s njihovim trenutnim stavovima, interesima i opredjeljenjima – kažu da ne postoji konsenzus.

– Jasno je da Dodiku smeta prisustvo ministrice Turković u Briselu, Londonu, Ženevi, Washintonu, New Yorku, Berlinu i drugim mjestima, te da svaku posjetu pokušava minimizirati i omalovažiti svojim izjavama i stavovima svojih poslušnika i medija. Međutim, isto tako je jasno da je vanjska politika Bosne i Hercegovine utvrđena različitim dokumentima, koju su zvaničnici naše države, uključujući i Dodika, dužni provoditi – naglašeno je.

Podsjećaju Dodika da se 1. mart kao Dan nezavisnosti obilježava u skladu sa Aneksom II/2 Ustava Bosne i Hercegovine i Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 6. jula 2017., da je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u definisano u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, koji je potpisao Nikola Špirić, a da se Bosna i Hercegovina kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Strategiju vanjske politike 2018.-2023. obavezala da će „dodatno unaprijediti sistem pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama Evropske unije“.

Prizemne uvrede

Nadalje, smatraju da Dodik mora shvatiti da se ustavi, zakoni i preuzete obaveze ne mogu mijenjati u skladu sa njegovim političkim raspoloženjem, koje je vrlo varljivo, nego sej ednostavno moraju provoditi.

– Umjesto što godinama prizemno vrijeđa imame, biskupe, Bošnjake, žene, novinare, političare, dijasporu, članove CIK-a, sudije, tužioce, privrednike, ambasadore, OHR, visokog predstavnika i druge visoke strane zvaničnike, Dodiku preporučujemo da deblokira rad državnih institucija i doprinese napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, u koju bosanskohercegovački entitet RS izvozi skoro 73 posto proizvoda.

Istovremeno ga podsjećamo da sa zemljama njegovih „prijatelja“ na koje se često poziva, naša država, ali i entitet RS, godinama posluju u debelom deficitu – navedeno je saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare