Svijet

Žestok duel u Vijeću sigurnosti UN. Amerikanci: ‘Saznali smo kakve grozote radite’, Rusi: ‘To su fantazije’

Američki dužnosnici u srijedu su rekli da imaju dokaze da su “stotine hiljada” Ukrajinaca ispitane, pritvorene i prisilno deportirane u Rusiju te da su cijelu operaciju nadgledali dužnosnici Kremlja, piše The Associated Press.

Rusija je tu tvrdnju proglasila “fantazijom” i najnovijom izmišljotinom Zapada.

Spomenuta je optužba je izrečena tokom sastanka Sigurnosnog vijeća Ujedinjenih naroda koji su Sjedinjene Države i Albanija sazvale kako bi raspravljale o ruskim “filtracijskim operacijama”.

Tvrdi se da Ukrajinci koji bježe od rata koji u njihovoj zemlji bjesni već gotovo 200 dana i oni koji se prisilno prebacuju u Rusiju prođu kroz niz “filtracijskih punktova” gdje ih se ispita i pretraži. Navodi se, međutim, i da neki prođu mučenje te da ima onih koji nakon “filtracije” završe u pritvorima širom Rusije. Za te koji završe u pritvorima nikad se više ne čuje.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da podaci kojima raspolažu razni izvori, uključujući i Rusiju, sugeriraju da su Rusi tokom rata u Ukrajini ispitali, pritvorili i prisilno deportirali između 900 hiljada i 1,6 miliona Ukrajinaca. Thomas-Greenfield je rekla da su poslani u Rusiju, najčešće u izolirane regije na krajnjem istoku zemlje.

“Te operacije služe kako bi Rusija identificirala pojedince koje smatra nedovoljno suradljivima i one koje ne može kontrolirati. Sve je više uvjerljivih dokaza koji ukazuju na to da oni koje Rusija smatra prijetnjom ili pobornicima Ukrajine ‘nestanu‘ ili ostanu u pritvoru”, rekla je Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfield rekla je da Kremlj koordinira filtracijske aktivnosti i sastavlja popise Ukrajinaca koje se treba filtrirati.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u rekla je da procjene sugeriraju da su hiljade djece prošle “filtraciju”. “Neka su odvojena od svojih porodica, a druga uzeta iz sirotišta. Nakon toga su djeca iz obje grupe dana na posvajanje u Rusiji”, rekla je Thomas-Greenfield. Prema američkim izvorima, više od 1800 djece u Rusiju je prebačeno iz ukrajinskih regija koje kontroliraju proruski separatisti.

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja optužio je Zapad za blaćenje ugleda njegove zemlje.

Nebenzja je rekao da je 3,7 miliona Ukrajinaca, uključujući i 600 hiljada djece, otišlo u Rusiju ili na područja na istoku Ukrajine koje kontroliraju proruski separatisti. Dodao je da ih se “ne drži u zatvorima”. “Sami su odlučili otići u Rusiju i tamo žive slobodno. Niko im ne brani da napuste zemlju”, ustvrdio je Nebenzja.

Nebenzja je rekao da su ti Ukrajinci prošli proces “registracije”, a ne “filtracije”. Proces registracije koji su prošli opisao je kao sličan onom koji su ukrajinske izbjeglice prošle kada su otišli u Poljsku i druge zemlje Evropske unije.

“Budući da vrijeme trošimo na najnovija nagađanja i fantazije, predlažem da održimo sastanak o pravim prijetnjama globalnom miru i sigurnosti koje proizlaze iz činjenice da strane zemlje Ukrajini šalju oružje i vojnu opremu”, rekao je Nebenzja.

Thomas-Greenfield i drugi zapadni dužnosnici od Rusije su zatražili pristup tzv. filtracijskim centrima i Ukrajincima koji trenutno žive u Rusiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare