Politika

Žestok odgovor Tužilaštva RS: “Milorad Dodik iznosi neistine o ubistvu Bašića”

Povodom navoda člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika iznesenih na konferenciji za novinare, u kojima je govoreći o ubistvu načelnika Sektora Kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića, optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela, oglasilo se Tužišatvo RS.

“Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznio je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela.

Plasiranje informacija

Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera bezbjednosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva.

Po prvi put od osnivanja tužilaštava, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sinhronizovano rade na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala, a upravo djelovanje organizovanih kriminalnih grupa imalo je za posljedicu lišavanje života načelnika Radenka Bašića.

Ne postoji nijedan zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske postupa po naredbama i radi pod nadzorom i u koordinaciji ova tri tužilaštva.

Nijedna radnja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nije preduzeta, niti je dogovoren pravac djelovanja, a da o tome nisu upoznata sva tri tužilaštva, a sve u cilju otkrivanja i pronalaženja učinioca ovog krivičnog djela.

Omalovažava rad

Navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od strane pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem.

Tužilaštvo navodi da informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već iste plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona”.

Iz Tužilaštva poručuju da će ostati dosljedni isključivo Ustavu i zakonima, nezavisna od politike i izvršne vlasti i neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilastva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica, prenosi BN TV.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare