Svijet

Žestoka rasprava: Ruski ambasador članovima Vijeća sigurnosti UN-a: ‘Što ste svi tako emotivni? Prestanite‘

Ruski ambasador pri UN-u Vasily Nebenzya opomenuo je nekoliko zemalja na Vijeću sigurnosti UN-a zbog toga što su rusko-ukrajinsku krizu doživjeli previše ’emotivno’.

Nebenzya je osudio Vijeće sigurnosti zbog ‘brojnih vrlo emotivnih izjava, kategoričnih ocjena i dalekosežnih zaključaka’, prenosi Business Insider.

“Želio bih pozvati naše zapadne kolege da dvaput razmisle, da stave emocije na stranu i da ne pogoršavaju situaciju”, rekao je tokom hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a koji je održan u ponedjeljak navečer.

Nekoliko sati prije toga, Rusija je proglasila dvije separatističke regije, u kojima se Ukrajina posljednjih 8 godina borila protiv pobunjenika koje podržava Rusija, kao neovisne republike i poslala svoje trupe u ta područja zbog ‘mirovne’ operacije. Članovi Vijeća sigurnosti osudili su postupke Rusije.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield opisala je poteze Moskve kao napad na suverenitet Ukrajine. “On ih naziva mirovnjacima. To je glupost. Znamo što su oni zapravo”, rekla je Thomas-Greenfield, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Također je izjavila da će ruska operacija biti izgovor za ‘daljnju invaziju na Ukrajinu’.

“U nastojanju da se granice prekroji silom, ruske akcije pokazuju očiti prijezir prema međunarodnom pravu”, rekla je ambasadorica Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u Barbara Woodward. Dodala je da će Ujedinjeno Kraljevsko uskoro uvesti nove sankcije Rusiji, upozorivši da će to imati ‘teške ekonomske posljedice zbog njezina djelovanja’.

Ukrajina poteze Rusije smatra kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, rekao je ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergiy Kyslytsya. Dodao je da, iako njegova zemlja ima pravo na samoobranu prema Povelji UN-a, također je ‘predana mirnom i diplomatskom putu’.

U međuvremenu, kineski ambasador pri UN-u Zhang Jun rekao je da treba uložiti sve napore kako bi se pronašlo ‘diplomatsko rješenje’ za ukrajinsku krizu i pozvao je sve uključene strane da ‘traže razumna rješenja za rješavanje njihovih zabrinutosti na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja’.

“Trenutna situacija u Ukrajini rezultat je mnogih složenih faktora. Kina uvijek ima vlastitu poziciju, u skladu s osnovama same stvari”, rekao je Zhang Jun.

Nebenzya je odgovorio na kritike upućene njegovoj zemlji tako što je krivnju za moskovsko slanje trupa u odmetnute pokrajine Donjeck i Lugansk prebacio na samu Ukrajinu, navodeći ‘militarističke planove Kijeva’ i ukrajinsko ‘granatiranje i provokacije’ upućene na račun tih područja.

Kazao je da je angažman Rusije u Lugansku i Donjecku, koje su poznate i kao Donbas, pokušaj da se ispune ‘težnje’ onih koji tamo žive, navodeći želju stanovništva da ‘koriste svoj materinji jezik i da svoju djecu uče na tom jeziku’.

Također je optužio ukrajinsku vladu da je usvojila ‘ratobornu retoriku’ prema Donbasu, da je odbijala voditi dijalog sa svojim predstavnicima te da je provodila ‘vojne avanture’ u regiji – sve je to, kaže, uzrokovalo ‘konačno uništenje’ sporazuma iz Minska.

Podsjetimo, sporazumi iz Minska potpisani su 2014. i 2015. godine između Rusije, Ukrajine i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), s ciljem uspostave mira na istoku Ukrajine. Dogovori uključuju uvjete za prekid vatre i povlačenje stranih snaga, vojne opreme i plaćenika.

Zapad je žestoko osudio postupke Moskve i obećao teške sankcije protiv Rusije zbog straha od invazije. Američki predsjednik Joe Biden već je uveo sankcije Luhansku i Donjecku, zabranivši uključivanje SAD-a u uvoz i izvoz te nova ulaganja u navedene regije, prenosi Business Insider.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare