Vijesti

Žestoka rasprava u Skupštini KS: Čime je Zahiragić zbo ‘druga’ – čakijom ili šarafcigerom?

Žestoka rasprava vodi se u Skupštini Kantona Sarajevo. Najglasniji je novi zastupnik SDA Haris Zahiragić koji populizmom i cirkuzanjem na sjednici pokušava privući pažnju i raspravu odvlači u nedogled.

Glavna tema jeste razdvajanje odnosno formiranje dva ministarstva – visokog obrazovanja i obrazovanja te spajanje Ministarstva prostornog uređenja sa Ministarstvom komunalne privrede.

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović prozvao je Zahiragića za zaposlenje u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS te krivičnu prijavu u kojoj se navodi da je Zahiragić maltretirao jednu osobu čakijom.

“Za razliku od vas ja imam 15 godina radnog staža, a vi ste samo stranački zaposleni, a predsjendik vaše stranke natjerao četiri osobe da odustanu od mandata da bi vi ovdje sjedili. Izmišljeno vam je radno mjesto referenta za šta dobivate plaću od 1.800 KM. Ovdje su vas poslali da vrijeđate i potrošite će vas”, rekao je Stojanović, spominjući i krivičnnu prijavu te “šarafciger”

Elmedin Konaković ga je ispravio.

“Kolega Stojanoviću to nije tako bilo. Trebali ste slušati kolegu Zahiragića. On je objasnio da nije to četvero ljudi sklonjeno nego da se oni njemu trebaju zahvaliti što ih je spasio ovog cirkusa i to pod pritskom”, rekao je Konaković.

Stojanović je potom nastavio.

“Zahiragić je dobio 6.000 glasova tamo gdje je predsjednica štaba bila aktuelna ministrica pravde”, rekao je Stojanović.

Odgovorio je Zahiragić

“Veoma ružan način na koji mene Stojanović pokušava da diskreditira, da me izbaci iz takta i da me dovede na svoj prizemni nivo, koji je naučio igrajući basketa po sarajevskim ulicama. Spominje nekakav šarafciger, što nije istina, što može provjeriti. Ne radim više, tako da nema taj argument, sad sam ovde profesionlni zastupnik i gledat ćete me ovdje sviđalo se to vama ili ne”, rekao je Zahiragić.

Stojanović je tražio ispravku krivog navoda.

“Ja ću da se ispravim. Izvinjavam se na ovom šarafcigeru, ispravili su me ljudi, bila je čakija”, naveo je Stojanović, nakon čega se Zahiragić više nije osvrtao na ovaj detalj iz svoje biografije.

No, o čemu se radi?

Naime, 2005. godine Emila Hamzić podnijela je krivičnu prijavu protiv roditelja, tad malodobnog Harisa Zahiragića jer je napao njenog sina nožem.

Prijava protiv roditelja Harisa Zahiragića

Sve se desilo 23. februara 2005 godine u sarajevskoj školi “Saburina”. Zahiragić je napao malodobnog sina Emile Hamzić i nož mu zabio u butinu i tako mu nanio povrede opasne po život.

Prijava protiv roditelja Harisa Zahiragića

Zahiragić je djetetu, prema krivičnoj prijavi, zaprijetio da to nikome ne smije reći niti zvati u pomoć, a svog vršnjaka krvavog je ostavio u WC-u škole.

Tužilaštvo KS je odbilo pokrenuti krivični postupak je Zahiragiuć nije imao ni 14 godina čime “nema uslova za njegovu krivičnu odgovornost.

Zahiragić je inače tvrdio da je sve bila igra.

“Prava istina koja se desila jeste da je imenovani dječak bio moj drug iz ulice i škole, te da smo se u školi, kao “mladi frajerčići” u početnim fazama puberteta, kao uostalom većina djece u mojoj mahali, furali da smo zeznuti. Jednom takvom prilikom desio se nesretan slučaj i u nekoj “igri” – s današnje distance naravno glupoj igri, ozlijedio sam ga (naglašavam slučajno) malom ručnom čakijom koje smo kupovali za par maraka od užine u neposrednoj blizini škole. Nakon toga, otišao sam sa njim zajedno u WC, pomogao mu da se opere, a onda je nastala čitava frka kada su nastavnici i uprava škole vidjeli šta se desilo. Na kraju tog nesretnog slučaja, konstatovana mu je lakša tjelasna povreda u predjelu noge”Povezani postovi: