Svijet

Žestoke bitke za Zmijski otok: Ko ga osvoji, imao bi ogromnu prednost

Borbe bjesne na ukrajinskom otoku Zmiinyi, također poznatom kao Zmijski otok, kojeg se možda sjećate s početka ruske invazije, gdje je 13 ukrajinskih vojnika prkosno odbilo predati se ruskim snagama, odbrusivši ruskom ratnom brodu da “ide k vragu”.

Ruske snage okupiraju otok, ali nisu uspjele preuzeti potpunu kontrolu nad njim i i dalje su pod napadom – posebno ukrajinskih dronova, prenosi BBC.

Međutim, ako bi Rusija postigla potpunu kontrolu nad otokom širokim 662 metra, to bi bila “velika promjena u igri” za njihove vojne sposobnosti, kaže Jonathan Bentham, mornarički analitičar Međunarodnog instituta za strateške studije.

Rekao je da bi, na primjer, Rusija tada mogla prebaciti zračne raketne sisteme S-400 na Zmijski otok i stvoriti “stvarnu dalekometnu protuzračnu sposobnost na sjeverozapadu Crnog mora”.

Bentham je rekao da bi to Rusiji dalo značajne ofanzivne i odbrambene sposobnosti, jer bi mogli ranije primijetiti zračne prijetnje i imati lakši pristup ključnim ukrajinskim lučkim gradovima na jugoistoku, kao što je Odesa.

No, s obzirom na malu veličinu otoka i njegov stjenoviti teren, Bentham je rekao da opskrbljivanje ruskim snagama ne bi bilo lagan zadatak.

Dodao je da ako Rusija ili Ukrajina ne uspiju učvrstiti svoje položaje na otoku sofisticiranim protuzračnim oružjem, njihove će snage ostati ranjive na napade.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare