Zima će tek pokazati zube: U decembru je moguć obilniji snijeg

330

Sadašnje vremenske prognoze potvrđuju da će, kako budemo išli prema kraju mjeseca, i temperature padati, a najavljuje se i prvi ovosezonski snijeg u nizinama.

U svojim dugoročnim analizama, temeljenim na više meteoroloških instituta, prof. Zoran Zadro, profesor geografije koji vodi stranicu Vremenska prognoza za BiH i Hrvatsku, navodi da sedmični izlazi prognoza posljednjih dana simuliraju slabljenje zapadnih vjetrova u decembru, posebno od njegove sredine.

„Je li ovo uvod u jače zagrijavanje unutar stratosfere i mogućnost pucanja polarnog vrtloga što bi moglo dovesti do dosta zanimljive sredine i druge polovine nadolazeće zime“, pita se Zadro, što u prijevodu znači obilnijeg snijega.

Istaknuo je da se ovaj signal mora pratiti te je napomenuo da treba pustiti priče o otpisivanju godišnjih doba koja nisu ni započela jer će zima sigurno pokazati svoje zube.

„Teško je sa sadašnjeg gledišta kazati koji bi dio zime mogao donijeti jača zahladnjenja jer se u ovom trenutku to s velikom sigurnošću ne može znati. Međutim, statistički gledano, uz analize sličnih situacija s “la ninom” kroz prošlost, barem 60 posto zima većinu hladnih prodora imalo je u razdoblju od kraja prosinca do polovine ožujka. Za sve koji priželjkuju snježne oborine i u nizinama, s ovakvim sinoptičkim situacijama neuputno bi bilo da, osim kišnih, bude i snježnih oborina“, napisao je, između ostalog, u svojoj analizi Zadro.