bez plaćanja računa igrališta i zelenilo djeca se igraju
Atlas

Život bez plaćanja računa: Grad za 150 hiljada povlaštenih stanovnika

Najveći održivi grad u Africi bez automobila i smeća, vrijedan više od 20 milijardi eura, trebao bi početi sa izrgadnjom do 2025. godine na jugu kontinenta. Grad bi funkcionisao bez plaćanja računa.

Investitor sa sjedištem u Dubaiju, URB, najavio je kako će “The Parks” stanovnicima pružiti najviši svjetski standard održivog života. Grad će se prostirati na području od 17 kvadratnih kilometara na istoku južnoafričke regije. 40 hiljada domova u 12 stambenih četvrti moći će da se pohvale kombinacijom stambenih, medicinskih, turističkih, zabavnih i obrazovnih elemenata. Gradska privreda treba da bude automatizovana i digitalna, a očekuje se da će većina poslova biti vezana za zelenu tehnologiju. Kako bi sve bilo na najvišem nivou, navodno će tokom planiranja, izgradnje i funkcionisanja grada biti otvoreno 40.000 radnih mjesta, piše Pun kufer.

“Pejzaž je dizajniran da promoviše društvenu održivost i aktivan način života. Neke od ovih karakteristika uključuju fitnes stanice na otvorenom, poljoprivredne parcele i sportske terene na otvorenom. Tu su staze za trčanje i biciklizam, javni umjetnički prostor i koncerte na otvorenom”, rekao je izvršni direktor URB Baharash Bagherian. On je dizajnirao različite održive gradove, uključujući Kszero, AlNama i Nekgen. .

Bagerijan navodi da je fokus razvoja jedinstvena, pet kilometara duga multifunkcionalna zelena kičma. Ona će povezivati sve zgrade i čvorišta unutar naselja.

Sa više od 32 kilometra staza za trčanje, biciklizam i jahanje, grad će obijezbediti i najzeleniji vid aktivnog prijevoza. Okružen je rezervatom prirode, nudit će smještaj u ekološkom odmaralištu sa pet zvjezdica i eko kolibama. Tako bi Parks mogao da postane i atraktivno mjesto za turiste.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare