Sport

Zlatan Nalić za Raport o nastavku Premijer lige: Znam šta mi je želja, ali ne i šta je ispravno

Trener ekipe Tuzla City Zlatan Nalić u liberalnoj Švedskoj osluškuje šta će nadležni odlučiti povodom nastavka sezone u Premijer ligi, a nakon današnjeg sastanka na kojem je “dogovoreno da će se dogovarati”, za Raport je prokomentirao trenutnu situaciju.

“Postoji mnogo profesija koje su pogođenije koronavirusom od fudbala, pa možda ne bi smjeli biti subjektivni da se po svaku cijenu mora igrati, ali postoji i sukob vjerodostojnosti, zašto nešto može, a nešto drugo ne može. Mi moramo pratiti šta kažu nadlažni kojima je to struka, meni to nije, ali da se mene pita sutra bih krenuo u nastavak sezone”, priča Nalić. Prema ovome što su danas skontali i usvojili, a malo je toga definisano, ako se bude igralo, neće to biti prije 1. jula.

Paklen period iza nas

“Mi smo se spremali za datum koji je okvirno bio donesen, 7. juni i spremni smo nastaviti prvenstvo ukoliko do toga dođe! Imamo paklen period iza nas po pitanju treninga i periodizacije gdje smatram da smo podigli fizičku spremu na nivo koji ja želim da igrači budu spremni! Oko 40 treninga i oko 4 individualne utakmice smo odradili, svako za sebe i na različitim lokacijama, po zahtjevima igre, timske funkcije i unaprijed određene taktičke zamisli s fizičkim opterećenjem jedne utakmice, praćeno naravno GPS-om…

U principu potrebno bi nam bilo samo nekoliko dana grupnog rada i pripremnih utakmica kako bi bili spremni za nastavak takmičenja”, otkrio je Nalić.

On ponavlja da zna šta mu je najveća želja, ali ne i koja je odluka ispravna. “Želio bih najviše naravno da prvenstvo krene što prije i da se završi na terenu, a ne za stolom. Međutim, nisam kompetentan da procijenim bezbjednost nastavka lige! Za to imaju ustanove koje se bave tim pitanjima. Nadam se i želja mi je da PL ispunjava bezbjednosne preduslove za nastavak. Želio bih naznačiti da je ustvari moja najveća želja normalizacija života u svijetu uopće, a i u fudbalu kao jednom važnom dijelu života mnogih ljudi. Vjerujem da će se ipak naći neki realan model nastavka lige koji je prihvatljiv i za FBiH i RS”, kaže Nalić.

Odluka na osnovu procjene

Zanimljivo je da i u Švedskoj prvenstvo neće doživjeti nastavak prije sredine juna.

“Oni su odmah, s prvim danima pandemije, rekli da fudbala nema do sredine juna. Nisu oni to bezveze donijeli, već na osnovu procjena. Nije bilo odlaganja ni pomjeranja. Sama ta činjenica govori o ozbiljnosti situacije, ali i o Švedskoj u kojoj društvo počiva na disciplini, jednakosti, nauci. Recimo, situacija izvan Stockholma nije dramatična, ali pošto je Stockholm najpogođeniji – svi su u istom košu. To je ta jedinstvenost”, govori Nalić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare