Vijesti

Zlatko Lagumdžija dobitnik prestižnog priznanja tokom 10. godišnje Konferencije Boston Global Forum na Harvardu

Profesor Ekonomskog fakulteta Zlatko Lagumdžija dobitnik prestižnog priznanja tokom 10. godišnje Konferencije Boston Global Forum na Harvardu.

Na Harvard University održana je Boston Global Forum (BGF) 10. godišnja Konferencija pod nazivom “Kreiranje ere globalnog prosvjetljenja“. Konferencija je održana u organizaciji Svjetskog društva za vještačku inteligenciju i BGFa.

Zlatko Lagumdžija bio je jedan od uvodničara na ovoj dvodnevnoj konferenciji. To je radio zajedno sa vodećim istraživačima i profesorima iz domena vještačke inteligencije i njene primjene sa Harvard, MIT i Stenford univerziteta.odnevnoj konferenciji.

Povodom desete objetnice Boston Global Foruma guverner Michael Dukakis, predsjednik BGF i bivši kandidat za predsjednika SAD. Kao i Thomas Peterson profesor Harvard Kennedy School, član Upravnog odbora BGF i direktor Instituta za liderstvo i inovativnost, su uz prigodno obraćanje odali počast i priznanje Lagumdžiji. I to kao jednom od vodećih autora Boston Global Foruma i Svjetskog društva za vještačku inteligenciju.

Tim povodom Lagumdžija, koautor “Društvenog dogovora za eru vjestačke inteligencije” i knjige ”Preoblikovanje svijeta – era globalnog prosvećenja” održao je uvodno izlaganje. Tema izlaganja bila je “Manifest – Aktivnost Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju u kreiranju ere globalnog prosvetiteljstva”.

Duštveni dogovor za eru vještačke inteligencije i knjiga Preoblikovanje svijeta su nastali kao rezultat serije skupova. I to pod okriljem Svjetskog društva za vjestačku inteliigenciju (AIWS) tokom protekle dvije godine. U tom je Lagumdžija dao svoj autorski doprinos sa kolegama sa Harvarda. Kao i MIT i BGF. Među kojima su i vint cerf poznat kao “otac interneta” i Edward Feingenbaum, “otac ekspertnih Sistema”.

Podsjetimo, nedavno je Lagumdžija bio uvodničar i na panelu “Rezultati, odgovornost i naredni koraci Evropske unije u procesu proširenja na Zapadni Balkan”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare