Vijesti

Zločinac Ratko Mladić u lošem stanju. Da li je doživio srčani udar?

Bivši vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, koji u Haagu služi doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, hospitaliziran je i u “lošem je zdravstvenom stanju”, rekao je AFP-u njegov sin Darko Mladić.

U kratkom telefonskom razgovoru za AFP u Beogradu, Darko Mladić je potvrdio informaciju tamošnjim medijima.

Kazao im je da je bivši general zbog krhkoga zdravstvenog stanja već sedmicu hospitaliziran.

Civilna bolnica

Najprije je bio u civilnoj bolnici u Haagu, a od četvrtka se nalazi u zatvorskoj zdravstvenoj ustanovi Međunarodnoga rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MTPI) sa sjedištem u Haagu, prenosi Index.hr.

“Zdravstveno stanje mu je loše. Ovdje u Srbiji spreman je tim ljekera koji bi ga mogao otići vidjeti, no još ne znamo hoće li im biti dopušteno. Tražit ćemo dopuštenje da ga pregledaju upravo ovi ljekari”, rekao je Mladić za AFP.

Službe MTPI-ja su, na pitanje AFP-a da komentiraju informacije odgovorile kako “ne mogu komentirati zdravstveno stanje zatvorenika jer se radi o povjerljivim informacijama”.

MTPI je u junu 2021. potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću za genocid, za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine.

Proglašen je krivim za genocid zbog svoje uloge u masakru u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera.

Darko Mladić je za nekoliko medija u Srbiji i BiH rekao da njegov otac boluje od “upale pluća, nakupljanja tekućine u plućima i zatajenja srca”.

Dramatično pogoršanje

“Ne znamo koji su uzroci zatajenja srca i je li Ratko Mladić možda doživio lakši srčani udar. Nismo dobili rezultate pretraga”, rekao je njegov sin za srbijanske Novosti.

Prema istom izvoru, haški osuđenik je početkom augusta imao Covid, ali “bez ozbiljnijih simptoma”.

Darko Mladić kaže da se od maja zdravstveno stanje njegova oca “dramatično pogoršalo”.

“U teškoj je situaciji i čini mi se da je životno ugrožen. Ne može samostalno funkcionirati i treba mu staratelj”, rekao je on.

Ruski medicinski stručnjaci, na čije se izjave 2016. pozivala Mladićeva odbrana za vrijeme suđenja, kažu da je on u prošlosti imao nekoliko lakših moždanih udara koji su prouzročili propadanje živčanog sistema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare