Svijet

Zlokoban govor Putina mladim Rusima. Historičar upozorava: Dok mu se vi smijete, on šalje poruke. Ova je bila Brutalna

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak održao govor pred dobitnicima ovogodišnje nagrade Mladi umjetnici u Moskvi, gdje je posebnu pažnju posvetio kritikovanju zapadne “kulture otkazivanja”. Ali, dok su svketski mediji prenosili njegov komentar da Zapad želi da “otkaže” Rusiju kao autoricu Harryija Pottera” JK Rowling, Putin je mladim Rusima poslao “zlokobnu poruku”.

Ovo tvrdi historičar Ian Garner, koji je čitav niz tvitova posvetio analizi Putinovog govora.

“Dok ste se jučer smijali Putinu zbog njegove izjave o JK Rowling, on vas nije trolovao niti pokušavao da nam odvrati pažnju argumentima o poništavanju kulture. Izlagao je vizije Zapada koji pokušava da uništi historiju i samu Rusiju”, stoji na početku niza postova historičara.

On je na naglasio da se ruski predsjednik nije obraćao Zapadu, već mladim ruskim umovima koji su žarko željeli da osvoje tu nagradu.

“Putin je počeo govor opisujući Rusiju kao “multinacionalnu“. Ali odmah je nastavio da hvali “generacije“ ruskih umjetnika koji su stvorili “jedinstvenu rusku“ kulturnu tradiciju. Dakle, nema mjesta za 20% stanovništva koje nisu etnički Rusi”, napisao je Garner.

Kako je dodao, tvrdio je da je ruska kultura oduvijek bila vezana za “unutrašnji svijet“ pojedinca. “Osjećamo oštro nepravdu i tuđi bol i idemo u pomoć onima kojima je naša pomoć zaista potrebna“, prenio je Putinove riječi.

“Brutalno, zar ne?”, primijetio je.

Putin je nastavio riječima da je “patriotska kultura” uvijek branila “jedinstvenost Rusije”. Кultura, kaže on, a prenosi Garner, “čuva rusku naciju danas kada se naizgled stare norme podrivaju u raznim zemljama, gdje je historija iskrivljena i zakoni prirode rušeni”.

“Zatim se bunio protiv holivudskih filmova koji prikazuju SAD kao pobjednika nad nacizmom u Drugom svketskom ratu (stari favorit) i žali se da, čak i u Japanu, niko nikada ne pokazuje ko je bacio atomske bombe (naravno, krajnja besmislica)”, piše historičar.

To ga je, nastavlja Garder, dovelo do Rowling.

“Putin razgovara sa mladim ljudima koji su možda strastveni fanovi Harryja Pottera, i govori im da je Zapad spreman da uništi stvari koje vole; uništavanje “nevine“ kulture umotava u uništenje same Rusije. Dakle, sve ovo oko Rowling je u skladu sa pristupom koji je Putin zauzeo posljednjih sedmicu-dvije: Rusija je na udaru u zemlji i inostranstvu, mogu vas spasiti samo kultura, trgovina i način razmišljanja koji su dovoljno patriotski i ruske prirode”, zaključuje historičar.

Garner se osvrnuo na reakcije na društvenim mrežama na Putinovo poređenje Rowling i Rusije.

“Pokušava da nam odvrati pažnju tako što spominje Rowling, pa se svađamo dok on radi loše stvari!”. To je besmislica. Ako postoji nešto što treba da naučite iz prošlog mjeseca, to je ovo: vjerujte Putinu na riječ. Кad nešto kaže, on to i misli”, piše na kraju historičar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare