Svijet

Zlokobno predviđanje Ukrajinaca: “Buča bi mogla biti samo početak, očekujemo još strašnija otkrića”

Ukrajinski čelnici predvidjeli su još strašnija otkrića u narednim danima nakon što su ruske snage koje su se povlačile ostavile pustoš za sobom.

Gradonačelnik Buče – gdje su ruski vojnici optuženi za počinjenje ratnih zločina – rekao je da su istražitelji pronašli najmanje tri mjesta masovnih strijeljanja civila.

Većina žrtava, rekao je, umrla je od pucnjave – ne granatiranja – a leševi su pronađeni sa vezanim rukama “bačeni poput drva za ogrjev” u nedavno otkrivene masovne grobnice, uključujući jednu u dječjem kampu.

Anatolij Fedoruk rekao je da je broj mrtvih civila do srijede iznosio 320, ali očekuje da će taj broj rasti jer se u njegovom gradu, koji je nekada imao 50.000 stanovnika, nalazi više tijela. Sada je ostalo samo 3.700, rekao je Fedoruk.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je u četvrtak da je, unatoč nedavnom povlačenju Rusije, zemlja i dalje ranjiva, te se založio za oružje iz NATO-a i drugih suosjećajnih zemalja kako bi se suočili s očekivanom ofenzivom na istoku.

U svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskij rekao je da bi užasi Buche mogli biti samo početak, prenosi Sky News.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare