Sport

Zmajevi dobijaju ogromno pojačanje? “Nisam Hrvat, ja sam Bosanac. Bila bi mi čast igrati za zemlju mojih roditelja”

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev bi mogao pozvati novog fudbalera za predstojeće utakmice našeg nacionalnog tima.

U fokusu je veznjak švedskog Hammarbyja Darijan Bojanić koji je u razgovoru za Fotbollskanalen istakao da bi veoma brzo promijenio sportsko državljanstvo i otvorio sebi vrata nastupa za našu reprezentaciju.

“Bilo je nekih razgovora, ali nisam imao direktan kontakt ni sa kim iz N/FS BiH, no to je nešto o čemu definitivno razmišljam”, rekao je 26-godišnjak koji je trenutno jedan od najboljih veznjaka švedskog šampionata, te dodao:

“Nisam imao kontakte ni sa ljudima iz Švedske, vidjećemo šta će se dešavati na kraju. Najvažnije je da igram i da budem standardan u svom timu.”

PROČITAJTE  Kako je talentovani napadač došao do Zmajeva: Iz Hrvatske ga niko nije zvao, a ljudi iz BiH su ga prepoznali

Ranije su Anel Ahmedhodžić kao i Dennis Hadžikadunić odabrali da nastupaju za reprezentaciju BiH umjesto Švedske, a Bojanić je imao šta reći i o tome.

“Poznajem Anela, nadam se da ćemo se upoznati bliže i da ćemo razgovarati o ovoj temi. Nemam državljanstvo Bosne i Hercegovine, ali moji su roditelji iz BiH tako da ga mogu dobiti kada poželim”, dodao je Bojanić, te zatim nastavio dalje:

“Bila bi to velika čast za mene. Volio bih predstavljati zemlju mojih roditelja, moja nana i tetka još uvijek žive u BiH tako da bi bilo fenomenalno igrati za Zmajeve, no vidjećemo šta će se desiti.”

Bojanić je nastupao za omladinske selekcije Švedske, a za seniore je nastupio u dvije prijateljske utakmice i to protiv Moldavije i Kosova, no šansu u zvaničnoj utakmici nije dobio. Karijeru je počeo u Ostersu, još je igrao za Goteborg, Helsingborg, Ostersund, te sada Hammarby čiji je član od januara 2019. godine.

PROČITAJTE  Petev u petak objavljuje spisak

Ove sezone je odigrao 23 utakmice za Hammarby u svim takmičenjima, upisao je četiri asistencije i postigao jedan pogodak.

Prije dvije godine je dospio u centar pažnje ovdašnje javnosti kada je izjavio da je Bosanac, a ne Hrvat.

“Nisam Hrvat, porijeklom sam iz BiH. Majka mi je Hrvatica, ali otac je iz BiH pa se ja deklariram kao Bosanac”, rekao je Bojanić tada za Germanijak.Povezani postovi: