Region

Značajna promjena u potrazi za Matejem. Član ekipe koja traži Periša otkrio novi detalj

Član Načelništva Mreže za opasnost Igor Jončić već više od mjesec traga za 27-godišnjim Matejem Perišem, koji je krajem prošle godine nestao u Beogradu.

“Mi smo izašli na teren 3. januara oko 18 sati baš sa zbornog mjesta kod Kule Nebojše. Tu smo krenuli s opremanjem i nakon toga smo izašli na pretragu terena koja je podrazumijevala priobalni potez od Beton hale, mjesta za koje smo tada dobili informaciju da je moguće mesto gde je Periš ušao u vodu”, rekao je Jončić za “Večernji list”.

Kompletna pretraga

“Od tog trenutka je krenula kompletna pretraga cijelog nizvodnog toka. Vrlo zanimljivo što možete vidjeti sada ovdje je da je ovo sve bilo ispunjeno vodom, do ovog bedema.

Sada je već situacija drugačija i već se tada situacija počela mijenjati. Vodostaj je postao sve niži. Nizak vodostaj sa sobom nosi mogućnost mnogo više potencijalnih mjesta gde može doći do zadržavanja bilo čega što slobodno pluta vodom”, objasnio je Jončić.

“S druge strane, ono što je bilo zakačeno dok je bio vodostaj viši, kada opadne, može doći lakše do isplivavanja”, rekao je Jončić.

Dodaje da su u potrazi koristili i termovizijske kamere.

“Dobili smo na korištenje jednu od najmodernijih termovizijskih kamera. Nju smo koristili jer olakšava potragu noću. Termovizija nam je značila za kretanje, promatranje, da napravimo jednu potpuniju sliku.

Ovo je jedan od objekata koji smo u prvom delu pregledavali s termovizijom s obzirom da nismo znali ko je vlasnik pa nismo imali odobrenja za pristup. Termovizija može uočiti ako je čovek ušao unutra i sakrio se iz nekog razloga – rekao je Jončić.

Kaže da i dalje pretražuju gradsku stranu obale Dunava i Save.

Prirodni rezervat

“Mi pretražujemo ovu gradsku stranu pa nizvodno zato što je prekoputa “Veliko ratno ostrvo” koji je prirodni rezervat i zaštićeno je mjesto. Pristup je samom tom mjestu specifičan.

Potrebni su čamci koje mi zasad nemamo na raspolaganju. Nedavno smo dobili jedan koji se tek treba pustiti u rad. Nismo ga odmah pustili u rad jer se rijeka povukla pa nam je otvorila mogućnost pretrage određenih dijelova pješački”, objašnjava Jončić.

Ističe da je jako zahtjevno vršiti pretragu.

“Sada jest lakše za pristup. Tok rijeke je sužen, širina nije ista kao kada je voda nabujala i u punom kapacitetu, ali onda postoji i živo blato, skrivene jame, svašta nešto što je i opasno. Vrlo oprezno radimo tu potragu.

Trudimo se da nam ništa ne prođe, a da se ne pregleda detaljno. Otpočetka smo radili pretragu tako što smo raščišćavali građu, odguravali velike balvane, sve što se zadržavalo duže vrijeme”, rekao je Jončić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare