Muzika

Znate li ko su žene kojima je Johnny Štulić posvetio najljepše Azrine pjesme?

Johnny je odavno pobjegao sa Balkana, ali Balkan ne može da ga zaboravi. Njegove pjesme svrstavaju se u opštu kulturu, ali čak i ukoliko ih znate napamet, da li ste se ikada zapitali ko su žene kojima su posvećene njegove ljubavne pjesme?

Gracija

Jedno od najpoznatijih ženskih imena u pjesmama Johnnyja Štulića svakako je Gracija. U knjizi Fantom slobode Hrvoja Horvata otkriveno je da je Gracija Pedić bila djevojka u koju se Štulić zaljubio za vrijeme ljetovanja na otoku Silbi, gdje je često boravio. Ubrzo nakon susreta s fatalnom Gracijom, Štulić je ostavio tadašnju djevojku Branku Bakarić i Graciji posvetio jednu od svojih najvećih pjesama.

“Sjećam se tog ljetovanja na Silbi, a sjećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo svirati jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dvije pjesme koje su se kasnije našle na albumu Sunčana strana ulice”, rekao je scenograf Dalibor Laginja, u dokumentarnom filmu Kad Miki kaže da se boji.

Marina

U knjizi Fantom slobode stoji da je Marina, kojoj je Štulić posvetio istoimenu pjesmu, bila studentica povijesti umjetnosti iz Istre. Danas se navodno bavi lončarstvom. Nije se pojavila ni u filmu niti je svjedočila autorima knjiga o Azri i Štuliću.

Suzy F

Suzy F još jedna je Štulićeva ljubav sa Silbe. U to doba Silba je bila “savršeno okruženje za duhovni razvoj mladeži”. Kamp u kojemu su ljetovali bio je odsječen od svijeta, a po hranu i vodu su morali u susjedno selo. Silba je bila atraktivna i njihovim vršnjacima iz svih dijelova Evrope pa se tamo jednog ljeta pojavila i Austrijanka Suzy F.

Mirna

Mirna Crnobori

Mirna Crnobori glavna je junakinja pjesme Slučajan susret, što je i sama potvrdila u filmu Kad Miki kaže da se boji 2005. godine. “Johnny je bio jedna vrlo pozitivna figura, blag čovjek, osjetljiv i u kontaktu s ljudima vrlo oprezan. Nije figurirao kao važna faca u početku, bio je neobična ptica u jatu, čudan čovjek. Bili smo susjedi, prozor do prozora, i te su pjesme moje, iako se nikad potpuno nisam osjetila njegovim prijateljem”, rekla je Mirna koja danas također živi u Nizozemskoj.

Branka Bakarić

Branka

Jedan od najvećih Azrinih hitova Odlazak u noć opisuje Štulićevu avanturu, kasnije i vezu, s Brankom Bakarić.

“Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gdje sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s tuluma organizirala neki izlet i tamo sam se ja približila Johnnyju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. On je dolazio iz svog dijela grada pješice, ja iz svoga autom i kada bismo se sastali, odlazili bismo zajedno, u noć”, rekla je Bakarić koja se također pojavila u spomenutom dokumentarcu.

Vesna Pirš

“Dignem glavu, a tamo Maja Prišt”, stih je iz pjesme Lijepe žene prolaze kroz grad koju je Štulić napisao Vesni Pirš koju je preimenovao u Maju Prišt “jer ga nije doživljavala”. Postoji i neobjavljena pjesma Jesi li sreo djevojku slatku kao V. P.?, također napisana Vesni, kad je Štulić bio malo bolje raspoložen.

Snježana Banović

Snježana Banović

Snježana Banović je glavna junakinja Štulićevih stihova. Njoj su posvećene neke od najljepših Azrinih pjesama, kao što su Život običnog tempa, Jesi li sama večeras, Volim te kad pričaš i Usne vrele višnje.

Banović je za splitski Totalni FM 2016. godine progovorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvijek čuva uokviren rukopis pjesme Volim te kad pričaš i da je to sve što je od njih dvoje ostalo.

“Jedna pjesma, koju sam ja kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima, je prepjev Are you lonesome tonight, odnosno Jesi li sama večeras i tačan je opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pjesma mi je možda i najdraža.”Povezani postovi: