Puni Gas

Znate li koji je proizvođač prodao najviše automobila prošle godine?

Proizvođači automobila često objavljuje podatke, a da li znate koji je proizvođač prodao najviše automobila prošle godine?

Proizvođači automobila često objavljuje podatke prema kojima su najbolji u određenim kategorijama, a da li znate koji je proizvođač prodao najviše automobila prošle godine?

Toyota je bila najprodavaniji proizvođač automobila na svijetu prošle godine. Japanski proizvođač isporučio je 10,5 miliona vozila 2022. godine. Odnosno, tačno 10.438.024 vozila. U tu brojku uključeni su i Lexus, Daihatsu i Hino.

Toyota je ispred drugog Volkswagena, odnosno cijele Volkswagenove grupe, za čak 2 miliona primjerka. Volkswagen je početkom januara objavio da je prodao 8,3 miliona vozila u 2022. godini.

Uprkos laskavom naslovu, Toyotine ukupne prodajne brojke u 2022. pale su za 0,1 posto u odnosu na brojke iz 2021. godine.

Znate koji je proizvođač prodao najviše automobila: Toyota

Prošlogodišnja prodaja je bila na nivou prethodne godine, ne samo zahvaljujući solidnoj potražnji u azijskoj regiji.

2022. godine Toyota je prodala 2,7 miliona elektrifikovanih vozila. To je pet posto više nego godinu prije, od čega veliku većinu, 2,6 miliona, čine hibridni modeli.

Inače, Toyota vrši potrebne priprema za proizvodnju najnovije generacije hibridnog sistema, koji nudi bolje performanse i veću efikasnost goriva, u svojim evropskim postrojenjima.

Toyota je objavila da će se hibridna tehnologija pete generacije proizvoditi u Evropi za upotrebu u modelima Corolla 2023.

Novi hibridni sistem će se proizvoditi u Toyotinim fabrikama u Poljskoj i Velikoj Britaniji. Bit će korišten u modelima Corolla koji se proizvode u Turskoj i Velikoj Britaniji.

Proizvodnja hibridnih motora i mjenjača pete generacije počet će nadogradnjom sedam proizvodnih traka. Investicije obuhvataju 77 miliona eura u poljskoj fabrici i 541.000 eura u fabrici u Velikoj Britaniji.