po čemu je hamburger dobio ime sočan hamburger na drvenoj daski sa sirom lukom paradajzom zelenom salatom na sivom stolu tamna pozadina iza
Magazin

Znate li po čemu je hamburger dobio ime?

Njemačkim i austrijskim imigrantima koji su došli u Ameriku možemo zahvaliti tanke kobasice u pecivu od kojih je nastao hot dog, a znate li po čemu je hamburger dobio ime, odnosno kakve veze Hamburg ima s tim?

Poveznica nije sasvim jasna, ali Online Etymology Dictionary sugerira da je proizvod od mesa svoj naziv dobio 1880. godine po njemačkom gradu Hamburgu.

Prema nekim izvorima, moguće je i da su u prvim hamburgerima uživali drevni Rimljani. U njihovim se kuharicama iz prvog stoljeća našlo jelo od usitnjenog mesa začinjeno biberom, vinom i pinjolima. Puno kasnije, u 17. stoljeću s ruskim brodovima u njemački lučki grad stigla je i delicija od sirovog mesa, tatarski biftek.

Stoljeće kasnije pojavila se i pečena mljevena govedina s bijelim lukom, lukom, soli i biberom oblikovana u pljeskavice. Njemački imigranti recept za pljeskavice odnijeli su preko bare. A neki su ih uvrstili i na jelovnike u restoranima koje su otvorili.

Godine 1873. slavni Delmonico's hamburški odrezak u New Yorku mogao se naručiti po tada visokoj cijeni od 10 centa. U potrazi za odgovorom kako je pljeskavica završila u sendviču stvari se još više kompliciraju.

Neki prikladno pripisuju zasluge braći Franku i Charlesu Menchesu iz američkog grada Hamburga. Drugima je draža teorija o tinejdžeru Charliju Nagreenu, koji je u Seymouru (Wisconsin) navodno stavio pljeskavicu između dvije kriške hljeba. Rođaci Oscara Webera Bilbyja tvrdili su da je baš on pravi izumio hamburger kada ga je poslužio prijateljima. A drugi izvori navode kako su prvi hamburgeri posluženi u prodavaonici sendviča Louis’ Lunch u New Havenu 1895. godine. Šta je prava priča, teško ćemo doznati, ali u svakom slučaju jedno od najpopularnijih jela na svijetu ime duguje gradu na sjeveru Njemačke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare