Zolak u novom problemu: Priprema se štrajk u Agenciji za lijekove BiH

414

Sindikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH priprema štrajk upozorenja, a odluku su dostavili i direktoru Agencije Aleksandru Zolaku.

Sindikat traži da se popune upražnjena radna mjesta u Agenciji za koja su odobrena budžetska sredstva.

„Ovim zahtjevom se demantuju navodi u izvještaju Ureda za  reviziju institucija BiH da su određena radna mjesta popunjena bez konkursa i transparentnosti“, navodi se u saopćenju Sindikata.

Među zahtjevima je i zahtjev za ulazak u hitnu proceduru izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH u dijelu koji se odnosi na status Agencije s jasnim ciljem da agencija dobije status regulatornog tijela.

„Dok se ovi zahtjevi ne prihvate, tražimo da se osnovica za obračun plate za sve uposlenike u Agenciji vrati na početnu osnovicu iz 2009. godine, kada je Agencija počela s radom na državnom nivou“, navode iz Sindikata.

Dok sindikalisti traže svoja prava, direktor Agencije Aleksandar Zolak dobio je status osumnjičenog u predmetu „Fadil Novalić i drugi“, koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM. Zolak je u promptnom vremenu izdao dozvolu za uvoz medicinske opreme firmi za uzgoj i preradu voća i povrća Fikreta Hodžića Srebrena Malina.

Tužilaštvo BiH jučer je od Suda BiH za Zolaka zatražila mjere zabrane kontakata koje se odnose, između ostalog, i na određene osobe iz Agencije.