Svijet

Zovu je ‘pin-up djevojkom Kremlja’ i najtraženija je Ruskinja: Progone je zbog ratnog zločina koji je šokirao svijet

Plavokosu 38-godišnju Mariju Lvovu-Belovu, suprugu ruskog pravoslavnog svećenika i majku 23 djece, među kojima je i jedno iz ukrajinskog grada Mariupolja, u rodnoj Rusiji zovu “pin-up djevojkom Kremlja”.

Moli za oprost

Njezin profil na društvenim mrežama prikazuje je kao ženu odanu konceptu tradicionalne Rusije – tako je u februaru, za vrijeme korizme, gospođa Lvova-Belova pozirala u ruskoj pravoslavnoj crkvi noseći tradicionalnu maramu, a kraj fotografije je napisala: “Željela bih, dragi moji, zamoliti za oprost one koje sam svojevoljno ili nehotice uvrijedila. Bila sam dovedena u napast!”.

Upravo nju ruski predsjednik Vladimir Putin 2021. godine imenovao je povjerenicom za prava djece. Mlada političarka i istinska vjernica iz provincije bila je idealna za tu funkciju. Pogotovo nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Naime, Maria Lvova-Belova bila je spremna ispuniti Putinovu ambiciju koja je u javnosti predstavljena kao “spasilačka misija”. Oteti hiljade ukrajinske djece i isprati im mozak te ih pretvoriti u Ruse. Na tom putu pratile su je kamere, a ona sama čak je usvojila i ukrajinsko dijete.

Maria je, piše The Telegraph, u januaru pljeskala ukrajinskoj djevojci koja je oteta i dovedena u Rusiju.

“Nastja iz Donjecka jedna je od one djece kojoj smo pronašli udomitelje… Sad ima veliku porodicu i mačića o kojem je oduvijek sanjala”, shićeno je govorila Lvova-Belova o djevojci koju su Rusi prisilili da pjeva i pleše na ruskom vojnom kanalu Zvezda TV.

A u februaru, tokom televizijskog razgovora s Putinom, otkrila je kako je “toliko oduševljena ruskim projektom da je i sama posvojila ukrajinskog dječaka iz Mariupolja”, koji su ruske snage uništile u martu 2022.

“Sad znam šta znači biti majka djeteta iz Mariupolja… To je težak posao, ali mi se volimo”, izjavila je Lvova-Belova.

Petero biološke djece

Ruski mediji ukrajinskog dječaka nazvali su Filip. On je 18. dijete koje su Maria i njezin suprug usvojili, a imaju i petero biološke djece.

Djevojku koju zovu “pin-up djevojkom Kremlja” rođena je u Penzi, gradu u centralnoj Rusiji. Svojevremeno je radila kao profesorica gitare. No s vremenom se prebacila u političke vode. Brzo je napredovala i zapela za oko višim ruskim političarima i konačno Kremlju. Danas je rado viđena gošća na brojnim Putinovim skupovima, a uz bezrezervnu predsjednikovu podršku, nije joj teško “prodati” svoje programe i misije drugim visokim dužnosnicima u Rusiji.

A od početka invazije na Ukrajinu, bila je u nekoliko misija u okupiranim regijama kako bi organizirala transfer djece, što pažljivo dokumentira. Na fotografiji snimljenoj prošloga ljeta i objavljenoj na njezinu Telegram kanalu, Lvova-Belova ponosno je pozirala s četiri ruska vojnika koji su nosili fantomke i imali mitraljeze u rukama.

“Danas svi branimo domovinu. Djelom, mislima i molitvom. Pomažemo kako bi što prije došao taj dan kad će nebo i naša braća postati slobodni i mirni”, rekla je tad.

Upitana u petak o nalogu za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda s kojim se sad suočava, odgovorila je: “Drago mi je što međunarodna zajednica cijeni naš rad na zaštiti djece. A posebno je lijepo biti u istom timu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare